Hopp direkte til innhold

Barn bør spise mindre sukker for hjertets skyld

Et høyt sukkerinntak kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom allerede fra barndommen av. De fleste barn bør spise mindre.

Barn og unge i Norge spiser mindre sukker enn før, men mange spiser fortsatt mer enn anbefalt. Vi har tidligere skrevet at et høyt sukkerinntak, og særlig sukkerholdig brus, er forbundet med høyere risiko for både overvekt og hjerte- og karsykdom. Sukker inneholder dessuten ingen andre næringsstoffer enn ”raske” karbohydrater.

Maksimalt 10 prosent av kaloriene en spiser hver dag bør komme fra sukker (ikke inkludert naturlig sukker i bær og frukt eller melk og yoghurt), noe som tilsvarer i underkant av ½ liter brus eller rundt 100 gram smågodt. Personer som spiser mer enn dette har økt risiko for hjertesykdom, ifølge en amerikansk studie av voksne (1).

Høyst seks teskjeer sukker for barn

Risikoen for hjerte- og karsykdommer påvirkes av faktorer tidlig i livet. Ifølge den amerikanske hjerteforeningen, American Heart Association, gjelder dette også sukkerinntaket, som nå anbefaler at barn ikke spiser mer en rundt 6 teskjeer sukker (omtrent 100 kalorier) per dag. De anbefaler dessuten å begrense inntaket av brus med sukker til mindre enn en kvart liter i uken (2). Videre bør man rett og slett unngå å gi sukker til barn under to års alder, slik at sukkeret ikke tar opp plass for sunne matvarer.

Anbefalingen om sukker fra American Heart Association konsentrerer seg om tilsatt sukker, det vil si alle typer sukker – bordsukker/farin, sirup og honning – som er tilsatt i mat og drikkevarer. Det vi vanligvis kaller sukker i maten, slik som hvitt eller brunt sukker, honning og sirup, er en blanding av sukkerartene glukose og fruktose.

De erkjenner at det er vanskelig å peke på sukker alene som en ”synder”; helheten i kostholdet er aller viktigst. De negative helseeffektene av å spise mye sukker er i stor grad knyttet til vektøkning, som følger av at sukker bidrar med mye ekstra kalorier i kostholdet. Overvekt og fedme er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom, og overvekt i ung alder har en tendens til å vedvare i det voksne liv.

Ekspertene konkluderte etter en gjennomgang av forskningen med at det finnes klare belegg for at risikoen for hjerte- og karsykdom øker ved høyere sukkerinntak. En stor del av dette skyldes sannsynligvis sukkeret i seg selv, men noe kan muligens også forklares med at barn og unge som spiser mye søtsaker samtidig spiser mindre av vitaminer og andre næringsstoffer samt mindre grønnsaker.

Sukker og fedme

Hovedårsaken til at et høyt inntak av tilsatt sukker kan fremme utvikling av overvekt er at det tilfører kroppen ekstra kalorier.

Glukose får blodsukkeret til å stige, men blir som regel forbrent raskt. Dersom vi spiser flere kalorier enn vi forbrenner, vil derimot glukose også bli lagret som glykogen i musklene og leveren, eller som fett i fettvevet. Fruktose fører til en lav blodsukkerstigning, men omdannes gradvis til glukose, og dersom inntaket er større enn behovet vil fruktose delvis også brukes til å danne fett i leveren. Både et høyt blodsukker og mye fett i leveren er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Noen studier, men ikke alle, har funnet at barn og unge som spiser mye sukker har høyere nivåer av triglyserider (fett) i blodet og redusert insulinfølsomhet, noe som trolig reflekterer fedme og fett i leveren. Det mangler mye kunnskap om effekten av sukker på fettlever, men et høyt inntak av både sukker og mettet fett har vist seg å øke nivåene på kort sikt. Sukkerinntaket påvirker derfor hjertehelsa på flere måter.

Høyst én porsjon sukkerholdig drikke i uka

Sukkerholdig drikke er et særlig stort problem, ettersom det gir tilnærmet ingen nyttige næringsstoffer og heller ikke gir noen metthetsfølelse i samme grad som matvarer i fast form. Da er det lett å få i seg store mengder sukker på én gang.

Selv blant spedbarn er det en sammenheng mellom inntak av sukkerholdig drikke og fedme senere i barndommen (3). Én studie av danske ungdommer viste at inntak av sukkerholdig drikke var knyttet til både økt vekt og økt livvidde over tid, mens andre kilder til sukker ikke var knyttet til vektøkning (4). Det har også vist seg at det å bytte ut sukkerholdig drikke med sukkerfri drikke reduserer risikoen for overvekt blant barn og unge (5).

Som en følge av dette anbefaler foreningen at barn og unge begrenser inntaket av sukkerholdig drikke til høyst én porsjon – tilsvarende rundt en kvart liter – i uka.

Et høyt inntak av brus har også vært knyttet til høyere blodtrykk blant ungdom, mens studier med voksne deltakere har vist at det å redusere inntaket av brus er forbundet med en reduksjon i blodtrykket. Denne sammenhengen antas å være en følge av overvekt, men også at store mengder sukker kan bidra til økte nivåer av urinsyre i blodet; urinsyre er tett knyttet til høyt blodtrykk blant unge og voksne.

Sukkerholdig drikke er også forbundet med redusert insulinfølsomhet, en forløper til type 2-diabetes, blant overvektige barn.

Les mer her: Sammenheng mellom brus og hjerte- og karsykdommer.

Så mye får du for 25 gram sukker

Nøyaktig hvilken mengde sukker i kostholdet som er ”trygg” er ikke direkte bevist, men hjerteforeningen mener det er rimelig grunn til å spise mindre enn 25 gram, eller rundt 5-6 teskjeer, tilsatt sukker per dag.

25 gram sukker tilsvarer 100 kalorier. Dette innebærer en betydelig reduksjon både for amerikanske og norske barn. Ifølge en landsdekkende kostholdsundersøkelse i Norge fra 2015, spiser barn mer enn dobbelt så mye sukker som dette. Rundt 80 prosent av barna spiser mer enn 6 teskjeer daglig.

25 gram sukker tilsvarer om lag:

 • 5-6 teskjeer sukker (farin)
 • 12 sukkerbiter
 • 2,5 dl brus/saft med sukker (3/4 boks)
 • ett stykke bløtkake
 • 1,5 dl gelé
 • 30 gram (ca. 10 små) drops
 • ti seigmenn
 • to glass sjokolademelk fra pulver
 • sjokoladepålegg, Nugatti eller Hapå til 2 brødskiver
 • 50 gram (1/2 plate) melkesjokolade
 • én stor blåbærmuffin

Hva bør sukkeret erstattes av?

Det finnes mange søtningsmidler som kan erstatte sukkersmaken i maten, men disse anbefales ikke til barn under tre år. Det finnes lite forskning på bruk av sukkerfrie søtstoffer blant barn.

Studier har vist at å erstatte sukkerholdig brus med sukkerfri brus reduserer fedme blant barn (5). En anbefaling hverken for eller imot søtstoffer kan likevel foreløpig ikke gis, mener American Heart Association.

Kilder

 1. Added Sugar Intake and Cardiovascular Diseases Mortality Among US Adults. JAMA Internal Medicine, 2014.
 2. Added Sugars and Cardiovascular Disease Risk in Children: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation, 2017.
 3. A Longitudinal Analysis of Sugar-Sweetened Beverage Intake in Infancy and Obesity at 6 Years. Pediatrics, 2014.
 4. Intake of Liquid and Solid Sucrose in Relation to Changes in Body Fatness over 6 Years among 8- to 10-Year-Old Children: The European Youth Heart Study. Obesity Facts, 2012.
 5. A Trial of Sugar-free or Sugar-Sweetened Beverages and Body Weight in Children. New England Journal of Medicine, 2012.