Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Ryggøvelser

Gode og enkle øvelser for trening av rygg

Alternativ a: Sittende roing med strikk

Illustrasjonsbilde av sittende roing med stang

Fest strikken til veggen (dør, gelender e.l.), tilpass avstand til veggen slik at strikken strammes før du begynner. Sitt med rett rygg, slipp armene og skuldrene godt frem. Trekk skulderbladene sammen, og før armene bakover langs siden av kroppen. Underarmene holdes til sist nærmest parallelle med gulvet. Hold overkroppen i ro under hele utførelsen.

Alternativ b: Stående roing med strikk

Illustrasjonsbilde av stående roing med strikk

Tilsvarende som ovenfor, men i stedet for å sitte kan du stå. Stå med spredte bein, eventuelt med ett bein foran det andre. Stabiliser overkroppen ved å trekke inn navlen.

Alternativ c: Kne- og håndstøttende roing

Illustrasjonsbilde av kne- og håndstøttende roing

Stå med tyngden fordelt på det ene kneet og den ene armen. Hold manualen (vannflasken e.l.) i den frie hånden og la armen henge tungt ned. Trekk skulder og arm opp langs siden til manualen er i magenivå. Albuen skal peke rett opp. Senk tilbake.

Alternativ d: Sittende ro i apparat

Illustrasjonsbilde av sittende roing i apparat

For de som har tilgang til apparater er roøvelsen i apparat et fint alternativ. Her er det lettere å justere motstanden ved å legge på eller ta av vekter. Sitt med rett rygg og press brystet mot puten. Ta tak i de loddrette grepene. Hold armene strake og slipp skuldrene godt fremover. Trekk skulderbladene sammen, strekk armene bakover og ned langs siden, slik at håndtakene føres mot magen. Slipp sakte tilbake til utgangsstilling. Hold hele tiden kontakt med brystputen.