Hopp direkte til innhold

Kjenn pulsen
– reduser risikoen for slag

50 000 nordmenn vet ikke at de har hjerteflimmer. Slik kan du oppdage hjerteflimmer selv

To fingrer på deksel

Kjenn pulsen ved å ta hjerterytmemåling (EKG) når det passer deg. I løpet av 30 sekunder får du svar om du har normal hjerterytme eller om du kan ha hjerteflimmer. Gjør dette til en vane. På samme måte som du pusser tennene. Om du tar herterytmemålinger regelmessig øker du sjansen for å oppdage hjerteflimmer. 

LHL ønsker å nå frem til de 40-50 000 udiagnostiserte personer som har hjerteflimmer uten å vite det. De over 65 år er spesielt utsatt. Derfor tilbyr LHL 500 Kardia Mobile gratis om du melder deg inn i LHL. Tilbudet passer best for deg som er over 65 år, har smarttelefon og ikke diagnostisert med hjerteflimmer. Les mer om tilbudet her.

Bilderesultat for kardia mobile

To fingrer på pulsen

Kjenn pulsen regelmessig. Det er en god måte å oppdage hjerteflimmer. 

Slik gjør du det: Vend opp hånden med handflaten mot deg. Kjenn med to fingre på handleddet med et lett trykk, rett nedenfor tommelen. Der sitter pulsåren. Kjenn slagene i 30 sekunder. Om du kjenner at slagene er uregelmessige kan du være i risikosonen for å få hjerteflimmer. Ta kontakt med din lege for å kontrollere hva dette kan skyldes. Gjør dette til en vane. På samme måte som du pusser tennene. Om du kjenner på pulsen hver morgenen og hver kveld, vil du merke om du har uregelmessig puls. Last ned LHLs pulstabell

Hva er hjerteflimmer?

Hjerteflimmer, også kalt forkammerflimmer eller atrieflimmer, er en hjertesykdom hvor mange beskriver at hjertet "raser avgårde". Årsaken er at hjerteforkamrene (atriene) trekker seg uregelmessig og raskere sammen enn normalt.

Hjerteflimmer er en tilstand som i de aller fleste tilfelle rammer middelaldrende og eldre mennesker. I Norge er ca. 100.000 diagnostisert med hjerteflimmer, og det anslås at så mange som 40-50.000 har hjerteflimmer uten at de vet det. I løpet av livet utvikler en av fire hjerteflimmer, og ca. 12 prosent av personer over 75 år har diagnosen, og forekomsten øker med alder. 

Hjerteflimmer er en risikofaktor for hjerneslag, og omlag en tredjedel av hjerneslagene i året, opp mot 5000, kan være forårsaket av hjerteflimmer.

Typiske symptomer

Symptomene varierer hos hver enkelt. Noen merker ikke symptomene i det hele tatt, særlig gjelder dette de som får hjerteflimmer i høy alder. Andre har store plager og vansker med å utføre vanlige gjøremål. Noen opplever at hjerteflimmer utløses kun i spesielle situasjoner, og andre igjen får hjerteflimmer i forbindelse med anstrengelser, mens andre får det bare når de er i ro, særlig om natten.

 • rask og/eller uregelmessig hjerterytme
 • svimmelhet
 • pustebesvær
 • nedsatt yteevne

Slik sjekker du pulsen din

 • Sitt ned. Hold opp hånden med håndflaten mot deg. Kjenn pulsen med to fingre på håndleddet med et lett trykk, rett nedenfor tommelen.
  Sitt ned. Hold opp hånden med håndflaten mot deg. Kjenn pulsen med to fingre på håndleddet med et lett trykk, rett nedenfor tommelen.
 • Kjenn pulsen i ca 30 sekunder. Registrer pulsen hver morgen og kveld
  Kjenn pulsen i ca 30 sekunder. Registrer pulsen hver morgen og kveld
 • Gjør dette i to uker for å oppdage uregelmessigheter
  Gjør dette i to uker for å oppdage uregelmessigheter
Last ned pulstabellen

Få mer informasjon om hjerteflimmer

Bli medlem

De 500 første som melder seg inn i LHL får Kardia Mobile gratis inkludert to måneder tjeneste med tilgang til helsepersonell, sjekk av EKG av kardiolog og teknisk brukerstøtte til en total verdi av kr. 1.288,-.

Som medlem i LHL får du mange gode tilbud og medlemsfordeler året rundt. Du kan delta på treningsgrupper, kurs, møter og temakvelder arrangert av våre 250 lokallag. 

I tillegg støtter du LHLs viktige arbeid for hjerte-, kar- og lungesyke og deres pårørende.

Bli medlem - få KardiMobile gratis

Dine medlemsfordeler

Du får gratis veiledning og hjelp fra LHLs helsefaglige rådgiver og pasientombud.

Du får tilbud på forsikring, apotektjenester, hotellopphold og helsekort.

Du får tilsendt LHLs medlemsblad fire ganger i året.

Hovedmedlemskap: kr 350,– per år.

Kjenn Pulsen er støttet av:

  Logo Bristol-Myers Squibb Logo Pfizer