Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Personer over 65 år er spesielt utsatt og nærmere 12 prosent av alle over 75 år har hjerteflimmer. Det anslås i tillegg at nærmere 50 000 personer har hjerteflimmer uten å vite det.

Hjerteflimmer øker risikoen for hjerneslag

Hjerteflimmer er en risikofaktor for hjerneslag, og omlag en tredjedel av hjerneslagene i året, opp mot 4 000, kan være forårsaket av hjerteflimmer.

Les mer om hjerteflimmer.

Symptomer på hjerteflimmer

Symptomene varierer hos hver enkelt: noen merker ikke symptomer i det hele tatt, andre har store plager og vansker med å utføre vanlige gjøremål. 

Typiske symptomer kan være rask og/eller uregelmessig hjerterytme, svimmelhetpustebesvær og/eller utmattelse.

Slik sjekker du pulsen din

 • To fingre

  To fingre

  Sitt ned. Hold opp hånden med håndflaten mot deg. Kjenn pulsen med to fingre på håndleddet med et lett trykk, rett nedenfor tommelen

 • 30 sekunder

  30 sekunder

  Kjenn pulsen i ca 30 sekunder. Registrer pulsen hver morgen og kveld

 • To uker

  To uker

  Gjør dette i to uker for å oppdage uregelmessigheter

Pulstabell

Hjerteflimmer kan komme i perioder eller være tilstede hele tiden. Man kan også ha hjerteflimmer uten å legge merke til det. Derfor er det viktig å kjenne pulsen over en periode.

Opplever du uregelmessig puls i løpet av denne toukersperioden bør du ta kontakt med fastlegen din. Ta med den utfylte pulstabellen.

I vårt pulsskjema måler du pulsen to ganger om dagen i to uker.

Pulstabell

Last ned pulstabellen

Last ned

Skal du til hjertelege?

For at legen skal gi deg best mulig hjelp, er det viktig at du er godt forberedt. I videoen gir hjertespesialist Wasim Zahid gode råd.

Få nyhetsbrev fra LHL

Få tips og råd om fysisk aktivitet og helse, kosthold og ernæring, allergi, luft, pasientrettigheter og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse og et bedre liv.

Velg nyhetsbrev:

Personvern. Vi bruker Mailchimp. (Du kan når som helst melde deg av.)