Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Nordic hiking, tur med staver
Foto: Shutterstock

Stavgang - uansett årstid

Noe av det beste vi kan gjøre for egen helse er å være i fysisk aktivitet. Stavgang, eller såkalt Nordic Walking, kan være et flott treningsalternativ.

Stavgang er rett og slett trening ved bruk av staver ute i naturen. På mange måter kan det sammenlignes med å gå langrenn bare uten ski på beina. Det som er fint er at hvem som helst kan bruke det, når som helst.

Staver er et godt supplement både på asfalt og i ulendt terreng. Ved stavgang bruker vi overkroppen mer, og aktiverer dermed flere muskler. Dette øker også forbrenningen, som jo er positivt for helsa. Den økte sirkulasjonen i overkroppens muskler vil også være positivt for nakke og skuldre - også hvis du er litt stiv.

Krever riktig teknikk

Det er viktig med riktig teknikk for å unngå feilbelastning. For eksempel vil for lave staver raskt føre til vondt i ryggen eller feilbelastning på skuldrene.

Stavene skal ha en høyde på ca. 70 prosent av din kroppshøyde. Albuleddet skal ha en vinkel på ca. 90 grader når du står i ro. Disse målene avhenger noe av hvor lang man er i bena i forhold til overkroppen. Det er god hjelp å få der du kjøper staver.

Din høyde Staver (lengde)
150–165 cm 110–115 cm
165–175 cm 115–120 cm
175–185 cm 120–130 cm

Staver har gjerne både pigg og gummiknotter, som enkelt kan skiftes. Det gjør det lett å tilpasse trening til værforhold eller skiftende årstid.

Tips til tur med staver

  1. Ha et løst grep rundt stavene, naturlig bøy i albueleddet med armene forholdsvis tett inntil kroppen.
  2. Ha naturlig sleng i armene når du går, husk å strekke armene godt ut når de føres bak kroppen. Armene skal være godt med, noe av hensikten er at musklene i overkroppen skal jobbe mer enn ved vanlig gange.
  3. Strekk ut i hoften og ta steget helt ut.
Bli med på Hjertekampen

Tren med LHL: 3 x 30 minutter i uken for et sterkere hjerte

Aktivitet bidrar til god helse. Bli med på Hjertekampen, et gratis, enkelt og inspirerende treningsprogram og kostholdsprogram. Det er utviklet av LHLs fysioterapeuter sammen med lege og ernæringsfysiolog.

Tren med LHL - Hjertekampen