Hopp direkte til innhold

Ernæring, mat og helse

Et riktig kosthold bidrar til god helse og livskvalitet. Men hva og hvor mye bør vi egentlig spise - og hva bør vi unngå?

Livsstil og forurensning bidrar mest til hjerneslag i verden

90 % av slagbyrden på verdensbasis er knyttet til påvirkelige risikofaktorer.

Fett i kostholdet og hjerteflimmer

Umettet fett er knyttet til lavere risiko for hjerteflimmer.

Energidrikker kan gi hjerterytmeforstyrrelser

Bekymringsfullt høyt forbruk blant unge.

Høyt blodtrykk? Se opp for lakris!

Mye lakris kan gi høyt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser.

Unngå å bli lurt i kostholdsjungelen

Mangel på informasjon om kosthold og helse er sjelden et problem, men hva skal man stole på?

Vitamin D ga ikke bedre fysisk kapasitet ved hjertesvikt

D-vitaminmangel er utbredt, men det er for tidlig å si om vitamintilskudd gir bedre prognose for pasienter med kronisk hjertesvikt.

Periodontitt og hjerte- og karsykdom

Tannkjøttsykdom kan være en risikofaktor for et førstegangs hjerteinfarkt.

Plantebaserte alternativer til kjøtt

For mange nordmenn har kjøtt en naturlig plass i hvert måltid, og det blir ikke noe fullverdig middag om kjøttet mangler. I alle år er vi lært opp...

Mener mange hjertedødsfall kan forebygges av sunnere fettinntak

En ny analyse av 186 land viser at omtrent 7 % av alle dødsfall av koronar hjertesykdom i 2010 kunne tilskrives et ugunstig inntak av fett (for mye...

Befolkningen mangler kunnskap om kolesterol

En europeisk undersøkelse viser at det finnes mange uheldige misforståelser om høyt kolesterol i befolkningen, også blant nordmenn. Mer kunnskap er...

Spis mer belgfrukter!

Belgfrukter er sunne, hjertevennlige og bør bli en større del av kostholdet ditt.

En sunnere befolkning lønner seg

Forebygging nytter! Færre risikofaktorer og sunnere levevaner har mesteparten av æren for at færre rammes og dør av hjerteinfarkt og hjertestans,...

Kaffe er ingen risikofaktor for hjerteflimmer

Personer som drikker mye kaffe har ikke økt sjanse for å få atrieflimmer (hjerteflimmer), men mer forskning er nødvendig før sammenhengen kan...

Viltkjøtt og ernæring

Høsten er sesong for deilige middager laget av viltkjøtt, som elg, hjort og rein. Er viltkjøtt sunnere enn annet kjøtt?

Ta porsjonskontroll

Store porsjonsstørrelser kan "lure" oss til å spise for mye uten å tenke over det. Her er noen praktiske råd til deg som vil passe på matinntaket.

Hvilke risikofaktorer for hjerneslag kjenner du til?

Vi har undersøkt befolkningens kunnskap om hjerneslag. Kun én av tre var klar over den høye risikoen for hjerneslag etter et drypp.

Mindre porsjoner kan forebygge overvekt

Store tallerkener og forpakninger bidrar til at vi spiser mer, uten at vi legger merke til det. Det kan raskt bety over 250 kalorier ekstra per dag...

Disse levevanene kan forebygge hjerneslag

Røyking, kroppsvekt, fysisk aktivitet, alkoholinntak og kosthold påvirker risikoen for å få hjerneslag, viser en ny undersøkelse fra Sverige.

Godt for hjertet og godt for hjernen

Spiser du hjertevennlig, bevarer du også de mentale ferdighetene som vanligvis svekkes med alderen.

Kiwi – næringsrik og blodtrykksvennlig

Bak kiwiens brune, hårete skall skjuler det seg mange positive overraskelser!

Brød med mindre salt smaker like godt

Å redusere saltinnholdet i brød med så mye 30 prosent påvirker ikke smaksopplevelsen negativt, viser ny forskning.

Varig vekttap kan redusere hjerterytmeforstyrrelser

Det er en direkte sammenheng mellom fedme (definert som en kroppsmasseindeks, KMI, på 30 eller mer) og hjerteflimmer. Forekomsten av begge tilstand...

Eldre med sunn livsstil har lavere risiko for å få hjertesvikt

Også godt voksne og eldre bør tenke forebygging ved å holde seg fysisk aktive, spise sunt, holde vekta og stumpe røyken.

Rødgjæret ris for kolesterolet

Vi mottar ofte spørsmål om hvorvidt rødgjæret ris kan være et godt alternativ for å senke høye kolesterolnivåer. Hva viser forskning om dette?

Mange gode grunner til å elske jordbær

Jordbær er manges sommerfavoritt. Da er det godt å vite at det finnes flere gode grunner til å spise mye av det enn bare smaken.