Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Håkon Gebhart trener til Hjertekampen

Hjertekampen: Trening rett inn i stua

En halvtime tre ganger i uka gir deg et sterkere hjerte og reduserer risikoen for å utvikle alvorlig sykdom! Takket være Hjertekampen så har ekteparet Bente og Håkon sammen trent seg til toppform på stuegulvet!

– Det har vært veldig bra å følge Hjertekampen. Vi er pensjonister og trener sammen. Det er på med joggeskoa og bare å komme seg i gang. Det er jo egentlig veldig behagelig å trene hjemme. Du slipper og dra av gårde, og det er bare å dusje rett etter at du er ferdig. Det er jo praktisk, sier Bente.

Ekteparet Bente og Håkon Gebhart (67) fra Tromsø har alltid holdt seg aktive, gått på ski, gått lange turer, og vært på svømming.

– Vi synes det er viktig å trene styrke, de store muskelgruppene, bevegelighet, balanse og utholdenhet. Særlig øvelsene 14 og 17 i Hjertekampen har blitt favoritter hos oss. Vi driver og med spinning en gang i uken. Det syns jeg er helt grusomt, men det er veldig deilig etterpå, ler Bente.

De liker best treningsøktene hvor de følger en instruktør hele veien gjennom.

– Vi er jo litt late av natur, spøker hun og legger til at der hvor man viser en øvelse og sier: «Vær så god, gjør det så og så mange ganger», det er ikke så inspirerende. Selv om øvelsene er flotte og man kan gjøre de innimellom. Men det å bli dratt videre av en instruktør som sier: "Tre til, kom igjen! Det klarer du!" - det er det som virker!

LHL Steinkjer: Gjør medlemmene sprekere!

Rask progresjon med Hjertekampen

Bente og Håkon begynte å trene med Hjertekampen da appen kom.

– Da korona kom, Norge stengte og treningssentrene stengte ned, så ble det litt stusselig. Da ramlet jeg over en treningsvideo fra LHL og begynte å følge det litt sporadisk og etterhvert mer og mer systematisk. Da Hjertekampen kom så kastet vi oss med på det. Vi tenkte at her har vi en progresjon i øvelsene, og dette kan vi følge. Det blir gjerne sånn når man er hjemme og skal dra seg selv litt i håret for å komme i gang. Vi har jo veldig mange gode unnskyldninger for å slippe dette her, ler hun og legger til: Så da ble det en greie og følge.

En fin forpliktelse

Bente har en søster som bor langt av gårde på et annet sted i landet.

– Hun hev seg også med på Hjertekampen. Så det ble det sånn at hver gang vi hadde trent, så måtte vi melde til hverandre. Det gikk litt sport i det og det ble en liten forpliktelse. Det var god drahjelp for henne som var alene, sier Bente.

Ekteparet har fulgt Hjertekampen jevnt og trutt.

– Først så fulgte vi et 8-ukers program, og så måtte vi kjøre på en runde til. Da sommerferien kom lå vi litt lavt i terrenget. Så begynte høsten igjen, og nå har vi holdt det gående tre ganger i uken mer eller mindre et helt år, forteller de.

Brukervennlig og enkel

De er enige om at appen fungerer helt fint. Og de bruker mest ipad så de får en større skjerm.

Det beste med Hjertekampen er at vi får et spark bak til å drive med trening.

– Og noe som dytter oss i gang. Det er kjempeviktig å holde seg i aktivitet. Vi skal holde kroppen noenlunde i gang. Som jeg sier: Vi skal knytte skoa så lenge vi lever. Og hvis vi har glede av kroppen så lenge vi lever, så er jo det positivt. Det kan ikke sies for ofte, sier Bente.

– Og så skal det egentlig så lite til. De tre halvtimene i uken er jo ingenting. Men det er kjempeviktig. Hvis det er en periode vi ikke har fått gjort det like regelmessig, så kjenner vi at nå må vi igang igjen, supplerer Håkon.

Øk pulsen - bli andpusten!

Sprekere enn på lenge

Jeg tør å påstå at jeg er i bedre form nå enn da jeg jobbet og det var mye stillesitting.

– Det med bevegelighet kjennes så deilig når det funker, og for mannen min sin del så har det med bevegelighet blitt mye bedre. Jeg prøver å reklamere for venner og bekjente for jeg syns Hjertekampen er et så fint tilbud. Dette er trening rett inn i stua som passer for alle. Og så kan du gjøre det på det nivået du vil. Det er veldig ok at det er forskjellige nivåer. Og så kan du ta i så mye du vil og gjøre så mange økter du vil.

Særlig for oss som er litt opp i åra, så er dette med styrke og balanse så innmari viktig.

Hjertekampen har vært en god inspirasjon nå når vi er pensjonister. Det er lett å bli sittende i stolen. Treningen har blitt en del av hverdagen vår, sier Bente.

Bli med på Hjertekampen

Tren med LHL: 3 x 30 minutter i uken for et sterkere hjerte

Aktivitet bidrar til god helse. Bli med på Hjertekampen, et gratis, enkelt og inspirerende treningsprogram og kostholdsprogram. Det er utviklet av LHLs fysioterapeuter sammen med lege og ernæringsfysiolog.

Tren med LHL - Hjertekampen