Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Om Hjertesikker Sone®

De fleste hjertestans i Norge skjer i eget eller andres hjem eller ute i det offentlige rom. Hjertestartere må være tilgjengelige der hjertestans skjer for å øke muligheten for overlevelse.

Sannsynligheten for å overleve reduseres med opptil 7–10 prosent for hvert minutt som går fra en person får plutselig hjertestans til defibrillering (elektriske støt for å normalisere hjerterytmen). Gjennomsnittlig utrykningstid for ambulansetjenesten er 14 minutter, avhengig av hvor du bor i landet.

Derfor er det ofte ikke nok å vente på at ambulansetjenesten skal komme frem når tiden er så knapp. Vi må bruke disse gyldne første minuttene godt - ved raskest mulig starte med god HLR og strømstøt fra hjertestarter. 

Forskning viser at god HLR og tidlig strømstøt er det som redder liv. Strømstøt bør gis innen 2–4 minutter fra hjertestans for å øke sannsynligheten for vellykket gjenopplivning. 

Utfordringene i dag

  1. Hjertestartere er ikke utplassert eller tilgjengelige der hjertestans skjer
    Naturligvis er det i all hovedsak bedrifter som har kjøpt inn de fleste hjertestartere for å ivareta egne ansatte på arbeidsplassene. Kun et fåtall av hjertestansene skjer på arbeid (1,8 prosent) iht. årsrapportene til Norsk Hjertestansregister. De aller fleste skjer i tilknyting til eget eller andres hjem (66 prosent).

  2. Låste dører
    De fleste hjertestartere er i dag oppbevart bak låste dører da man frykter at de ikke skal få henge i fred for tyveri og hærverk.

  3. Manglende kontroll og vedlikehold
    Vi vet ikke om eierne av hjertestarterne har etablert gode vedlikeholds og tilsynssrutiner slik at man er helt sikker på at de er klare til bruk om noen skulle falle om. Vi antar at det er solgt 60–80.000 hjertestartere i Norge, fra salget begynte å skyte fart tidlig på 2000-tallet. Hvor mange som faktisk virker og er i beredskap for hjertestans finnes det ingen oversikt over.

Løsninger for økt mulighet for overlevelse

Vi i LHL har ikke alle svarene for hvordan vi sammen skal øke overlevelse etter uventet hjertestans. Vi mener at vi trenger et system for bedre hjertestansberedskap. Dette er bakgrunnen for at vi nå etablerer hjertesikre soner.

I en Hjertesikker Sone® skal en hjertestarter være tilgjengelig og klar til bruk på personen som har falt om innen 3 minutter fra hjertestans inntreffer. 

Vi skal jobbe for

  1. Hjertestartere må være plassert riktig.
  2. Hjertestartere må oppbevares i fjernovervåkede varmeskap.
  3. Hjertestartere må være tilgjengelige døgnet rundt.
  4. Hjertestartere må være forsikret mot tyveri og hærverk.
  5. Vi må spre kunnskap om hjertestans og HLR.
  6. Hjertestartere må registreres på 113.no-kartet og Hjelp 113-appen.
  7. Hjertestartere skal vedlikeholdes lokalt av LHLs Hjertevakter, fra våre lokallag.

Hjertesikker Sone-prosjektet på LHLs landsmøte 2023Bilde: Carl-Erik Torp, LHLs hjerteambassadør

Mange andre nordiske land har etablert lignende tiltak for å øke overlevelse ved uventet hjertestans. Nå må vi også ta grep.

Statusoppdateringer Hjertesikker Sone® 

John Olav Nicholson

John Olav Nicholson

Leder Hjertesikker Sone®
+47 48 16 89 40

Hjertesikker Sone® er registrert varemerke

LHL har rettighetene til Hjertesikker Sone® i tekst og logo i Norge. Registrert varemerke Reg.nr.: 292568 (151) HJERTESIKKER SONE i Patentstyret.

All uautorisert bruk vil bli anmeldt uten unntak. Når du ser at du er i en Hjertesikker Sone® skal du være helt trygg på at området du befinner deg i er hjertesikret og at hjertestarteren er overvåket av LHL.