Hopp direkte til innhold

Kjenn pulsen
– reduser risikoen for slag

50 000 nordmenn vet ikke at de har hjerteflimmer

Hva er hjerteflimmer?

Hjerteflimmer, også kalt forkammerflimmer eller atrieflimmer, er en hjertesykdom hvor mange beskriver at hjertet "raser avgårde". Årsaken er at hjerteforkamrene (atriene) trekker seg uregelmessig og raskere sammen enn normalt. Hjerteflimmer er en risikofaktor for hjerneslag, og omlag en tredjedel av hjerneslagene i året, opp mot 4 000, kan være forårsaket av hjerteflimmer.

Symptomer

Symptomene varierer hos hver enkelt. Noen merker ikke symptomene i det hele tatt, særlig gjelder dette de som får hjerteflimmer i høy alder. Andre har store plager og vansker med å utføre vanlige gjøremål. Noen opplever at hjerteflimmer utløses kun i spesielle situasjoner, og andre igjen får hjerteflimmer i forbindelse med anstrengelser, mens andre får det bare når de er i ro, særlig om natten. Typiske symptomer kan være

 • rask og/eller uregelmessig hjerterytme
 • svimmelhet
 • pustebesvær
 • utmattelse

1 av 4 utvikler hjerteflimmer

I løpet av livet utvikler 1 av 4 hjerteflimmer og de over 65 år er spesielt utsatt. Hjerteflimmer er en tilstand som i de aller fleste tilfeller rammer middelaldrende og eldre mennesker.

I Norge er ca. 150 000 diagnostisert med hjerteflimmer, og det anslås at så mange som 40-50 000 har hjerteflimmer uten at de vet det. I løpet av livet utvikler en av fire hjerteflimmer, og ca. 12 prosent av personer over 75 år har diagnosen, og forekomsten øker med alder. 

Slik sjekker du pulsen din

 • Sitt ned. Hold opp hånden med håndflaten mot deg. Kjenn pulsen med to fingre på håndleddet med et lett trykk, rett nedenfor tommelen
  Sitt ned. Hold opp hånden med håndflaten mot deg. Kjenn pulsen med to fingre på håndleddet med et lett trykk, rett nedenfor tommelen
 • Kjenn pulsen i ca 30 sekunder. Registrer pulsen hver morgen og kveld
  Kjenn pulsen i ca 30 sekunder. Registrer pulsen hver morgen og kveld
 • Gjør dette i to uker for å oppdage uregelmessigheter
  Gjør dette i to uker for å oppdage uregelmessigheter
Se instruksjonsfilmen

Få mer informasjon om hjerteflimmer

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev med pulstabellen, samt mer informasjon om hjerteflimmer. Vi sender deg også et nyhetsbrev etter noen uker, for å minne deg på pulstabellen. Vi sender ikke noe mer enn det. Se også vår info om personvern.

Få mer ut av legebesøket

Du får mer ut av legebesøket hvis du er godt forberedt. Lytt til rådene fra hjertespesialist Wasim Zahid.

Bli medlem

Som medlem i LHL får du mange gode tilbud og medlemsfordeler året rundt. Du kan delta på treningsgrupper, kurs, møter og temakvelder arrangert av våre 250 lokallag. 

I tillegg støtter du LHLs viktige arbeid for hjerte-, kar- og lungesyke og deres pårørende.

Hovedmedlem kr 350/år

Husstandsmedlem: kr 200/år
(må ha samme adresse som hovedmedlemmet).

Bli medlem nå Bli medlem nå

Støtt vårt arbeid

Ved hjelp av din støtte kan LHL fortsette det viktige arbeidet med likemannstilbudet, politisk påvirkning, pasientombud, forebyggende arbeid, kurs og rehabilitering og mye mer.

LHL arbeider for at hjerte-, kar- og lungesyke skal få rask og god utredning, behandling og rehabilitering. Når staten ikke har maktet å gi hjerte-, kar- og lungesyke et godt nok tilbud, har LHL startet opp egne tiltak ved institusjonene våre. LHL påvirker myndigheter og samfunnet i kampen for pasientenes rettigheter.

Jeg vil støtte LHL Jeg vil støtte LHL

Del på Facebook

Kjenn pulsen-kampanjen er støttet av:

Logo Bristol-Myers Squibb   Logo Pfizer