Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Matallergi

Les mer om de vanligste matallergiene.

Praktisk veileder i håndtering av matallergi

Fagmiljøene ved De regionale kompetansesentrene for astma, allergi og overfølsomhetssykdommer (RAAO) i de fire helseregionene har utarbeidet Praktisk veileder i håndtering av matallergi. Veilederen er ment som et oppslagsverk for alle som møter pasienter med matallergi.

Helsepersonell på alle nivåer i helsevesenet vil komme i kontakt med pasienter med matallergi. Arbeidet med veilederen har sprunget ut fra et ønske om at disse pasientene skal få en ensartet og best mulig utredning, behandling og oppfølging basert på dagens kunnskap.

Veilederen forsøker å gi en relativt kortfattet oversikt, kunnskap og praktiske råd i håndtering av pasienter med matallergi. Den er basert på nyere dokumentert kunnskap og internasjonale anbefalinger, og er vinklet ut i fra den kliniske erfaring og kompetanse arbeidsgruppen samlet har ervervet fra sine mange ståsteder i den norske helsehverdag.

Praktisk veileder i håndtering av matallergi er utarbeidet gjennom et tverrfaglig samarbeid mellom de Regionale sentrene for astma, allergi og overfølsomhet og deres tilknyttede/utnevnte ressurser og Barneavdeling for allergi og lungesykdommer ved Oslo universitetssykehus. Brukermedvirkning er ivaretatt gjennom aktiv deltakelse i utarbeidelse av veilederen fra bl.a. LHL Astma og allergi.

Last ned Praktisk veileder i håndtering av matallergi

Matallergier

Sitrusallergi

Allergier for sitrusfrukter er sjeldne, men de forekommer. Siden sitrusfrukt ikke utgjør en veldig stor del av det norske kostholdet er det ikke vanskelig å ha et godt kosthold uten disse fruktene.

Allergi mot fisk og skalldyr

Allergi mot fisk eller skalldyr skyldes en reaksjon på et protein som finnes i forskjellige utgaver i de aller fleste skalldyr og fiskeslag.

Nøtteallergi

Nøtteallergi er en av de vanligste matallergiene vi har. Allergien kan føre til svært alvorlige reaksjoner selv ved små mengder.

Melkeallergi

Melkeallergi er en av de vanligste matallergiene blant barn. Selv små mengder kan føre til svært alvorlig allergisk reaksjon.

Eggallergi

Egg er en av de vanligste årsakene til matallergi hos barn. Allergien kan oppstå allerede fra spedbarnsalderen og symptomene kan variere både i intensitet og form.

Eikenøtter og kastanjer

Eikenøtter og kastanjer brukes gjerne til lek og pynt om høsten. Hva hvis et barn smaker på eller putter disse i munnen?

Allergi mot peanøtter og andre belgfrukter

Allergi mot peanøtter er en av de mest vanlige matallergiene og kan gi svært alvorlig reaksjon selv ved inntak av små mengder.

Unormale reaksjoner på hvete

Allergiske reaksjoner på hvete kommer vanligvis som følge av at kroppen reagerer på glutenproteiner.

Mor og sønn lager mat sammen Foto: Shutterstock

Allergivennlige oppskrifter

Her finner du gode oppskrifter uten melk, egg, gluten og nøtter.

Gå til oppskrifter