Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Nøtteallergi

Nøtteallergi er en av de vanligste matallergiene vi har. Allergien kan føre til svært alvorlige reaksjoner selv ved små mengder.

Definisjon

Vi har ingen gode tall på hvor mange som har nøtteallergi, men mye tyder på at stadig flere i Europa er allergiske mot nøtter. I USA reagerer 0,5 til 1 prosent av normalbefolkningen på nøtter.

Tall fra Sverige viser at rundt 15 til 18 prosent av voksne med bjørkepollenallergi også reagerer på blant annet hasselnøtt og mandel.

De fleste med nøtteallergi reagerer på hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, mandel, pekannøtt og pistasjnøtt.

Nøtteallergi kan oppstå i alle aldre men er hyppigst hos store barn og voksne.

Hva er nøtteallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med nøtteallergi.

Årsak

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Når du får i deg nøtter vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne dem og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe "de farlige stoffene". Dermed utløses allergiske symptomer.

Les mer om allergi

Nøtt eller frø?

Botanisk sett er en nøtt en frukt med tørt og hardt skall, og med ett frø. Eksempelvis hasselnøtt. Mange frø dekkes av skall og kalles nøtter selv om de ikke botanisk sett defineres som nøtt. Det gjelder blant annet paranøtt og valnøtt. Mandel oppfattes ofte som nøtt men er en stenfrukt.

I EUs merkeregelverk for hvilke nøtter og frø som skal deklareres i mat inngår:

 • hasselnøtt
 • mandel
 • valnøtt
 • cashewnøtt
 • pekannøtt
 • pistasjnøtt
 • paranøtt
 • macadamianøtt

Muskatnøtt, muskat blomme og kokosnøtt er ikke i så nær familien med andre nøtter at de gir reaksjon hos nøtteallergikere. De inngår derfor heller ikke i EUs definisjon av nøtter.

Peanøtt er en belgvekst og defineres heller ikke som nøtt.

Les mer om

Symptomer

Hvis du har nøtteallergi kan de allergiske symptomene komme umiddelbart etter inntak av nøtter, men de kan også komme flere timer senere. Symptomene kan variere både i intensitet og form.

Er du ekstra følsom kan du få en alvorlig allergisk reaksjon selv ved inntak av svært små, nesten usynlige smuler av nøtter.

Undersøkelse

En allergitest er et hjelpemiddel for legene for å finne ut om du har allergi og hva du er allergisk mot.

Vanligvis kan fastlegen avklarer om du har allergi ut fra de symptomene du har og eventuelt supplere med en prikktest eller blodprøve. Testen måler forekomsten av spesifikt IgE, en type protein som blir produsert av immunsystemet i kroppen og som er det primære antistoffer som er ansvarlige for allergiske reaksjoner.

Når svaret på testen er klart vil legen sammenligne symptomene du har hatt med resultatet av testen.

 • En positiv test behøver ikke bety at du er allergisk.
 • En negativ test kan også innebære at du ikke har blitt testet for det allergenet som du faktisk er allergisk mot.

Det er viktig at du får en korrekt diagnose slik at du kan få riktig behandling. Legen skal også gi deg god veiledning med nyttige hverdagsråd som letter symptomene, gjør hverdagen enklere og gir deg bedre livskvalitet.

Selv om du ikke har allergiske plager kan du teste positivt på ett spesielt allergen. Derfor er det viktig at prøveresultatet tydelig kobles til eventuelle symptomer før du får eventuell behandling.

Få mer informasjon om allergitesting og diagnoser.

Behandling

Den eneste behandling av matallergi er å unngå det du ikke tåler. Det finnes ingen medisiner eller annen behandling som kurerer nøtteallergi eller forebygger en allergisk reaksjon.

Matvarer som kan inneholder nøtter er, blant annet:

 • bakervarer
 • frokostblanding
 • kjeks og kaker
 • sjokolade og sjokoladepålegg
 • marsipan
 • krokan
 • is
 • desserter
 • salater
 • pesto
 • orientalske retter

Det er stor grad av kryssreaksjon mellom ulike nøtter og frø. Hvis du reagerer på en type nøtt er det økt risiko for at du også reagerer på en eller flere andre nøtter og frø.

Oljer fremstilt av nøtter er ofte renset for proteiner. Ved analyse er det imidlertid funnet rester av proteiner som er store nok til å utløse allergisk reaksjon hos de mest følsomme allergikerne. Hvis du har alvorlig allergi overfor nøtter kan det derfor være best å velge andre oljer enn de som er fremstilt av nøtter.

Vær ekstra forsiktig med mat fra buffeter, salatbarer og godteri i løsvekt. Risikoen for at nøtter har smittet over fra andre retter eller produkter via for eksempel bestikk kan være stor.

Behandling ved allergisk sjokk

Bruk av vanlig allergimedisin som inneholder antihistaminer kan dempe symptomer og tegn på mild reaksjon på nøtter. Medisinen vil imidlertid ikke være nok for å slå tilbake en kraftig allergisk reaksjon (anafylaksi).

Hvis du selv eller noen i nærheten av deg får et allergisk sjokk (anafylaktisk sjokk) krever det rask behandling:

 • Gi en adrenalininjeksjon (sprøyte) så fort som mulig
 • Ring 113!

All annen behandling som antihistamin og kortison virker langsommere og skal brukes etter adrenalininjeksjonen.

Ved alvorlig allergi vil lege vurdere behov for at man har egen adrenalinsprøyte som du kan sette på seg selv (EpiPen / Jext) .

Har du eller barnet ditt fått resept på adrenalinsprøyte er det viktig at dere får opplæring i hvordan den skal brukes og at dere sørger for alltid å ha den tilgengelig. Det kan være greit å gi opplæring også til omsorgspersoner og andre i nær familie samt barnehagen og skolen.

Pass på at holdbarheten er minst ett år når du henter sprøyten på apoteket, og at du får en ny sprøyte når den er gått ut på dato.

Forebygging

Vit hva du spiser

Når du har nøtteallergi er det ekstra viktig å vite hva maten inneholder. Men å unngå nøtter og frø i ferdigprodusert mat kan være krevende fordi det er en vanlig ingrediens i mange matvarer og retter.

Hvis en matvare eller rett er tilsatt nøtter skal det fremgå av ingredienslisten hvilken nøtt den inneholder. Hvis du spiser på café eller restaurant skal det også merkes tydelig. Det er viktig at du sjekker varedeklarasjonen nøye slik at du unngår mat som inneholder nøtter.

For lettere å lese og forstå varedeklarasjonen er det greit å vite litt om selve merkeregelverket.

Råd og advarsler til forbrukere

Her får du informasjon om trygg mat.

https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere (mattilsynet.no)

Ta gjerne en samtale med legen din for å vurdere om du bør unngå alle nøtter og produkter merket "kan inneholde spor av nøtter", Dette avhenger av hvor følsom man er og alvorlighetsgraden på symptomene.

I skole og barnehage

I skole og barnehager kan det være nødvendig å tilrettelegge for de som har allergi. En faggruppe i Helsedirektoratet har utarbeidet anbefalinger for håndtering av nøtteallergi. Det er et godt verktøy for å komme frem til hvilke tiltak som er nødvendige i hvert enkelt tilfelle.

Anbefalinger for håndtering av nøtteallergi i barnehager og skoler (Helsedirektoratet).

Kilder

Livsmedelverkets allergiinformation nr 10, 2010, Nötter och frö

Mor og sønn lager mat sammen Foto: Shutterstock

Allergivennlige oppskrifter

Her finner du gode oppskrifter uten melk, egg, gluten og nøtter.

Gå til oppskrifter