Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) er en samlebetegnelse på en gruppe kroniske lungesykdommer som fører til hindret luftstrøm gjennom luftveiene. Det er en alvorlig lungesykdom med varig nedsatt lungefunksjon.

Cirka 150 000 personer lever med kols

Rundt 6 prosent av befolkningen over 40 år har kols, dette tilsvarer 150 000 personer i landet som helhet. De fleste som har kols, har milde symptomer, og mange vet ikke at de har sykdommen.

Kols utvikler seg over tid, og de vanligste symptomene er at du er tungpustet og har mye slim i halsen, særlig om morgenen. Det er fullt mulig å leve et enklere og bedre liv med kols, men det forutsetter at du blir riktig medisinert, er i aktivitet og har et gunstig kosthold. Kols kan enkelt diagnostiseres med test av lungefunksjon hos din fastlege.

Hvordan behandles kols?

Kolspasienter behandles for de puste- og luftveisplagene som denne kroniske sykdommen fører med seg. Individuelt tilpasset medisinering med inhalator i kombinasjon med rehabilitering, trening og kosthold vil gi en bedre hverdag for de fleste. Det er dessverre bare et fåtall av norske kommuner som automatisk tilbyr kolspasienter det helsetilbudet de etter loven har krav på.

Trening og sunt kosthold

LHLs leger, fysioterapeuter og ernæringsspesialister har dyp kompetanse og bred erfaring på de vanligste lungesykdommene. Som medlem i LHL inviteres du til gratis online kurs og webinarer, du får nyhetsbrev og du kan delta i aktiviteter, for eksempel treningsgrupper, i ditt lokallag.

Du kan også laste ned vår gratis app, Hjertekampen, hvor du kan følge et enkelt og helhetlig treningsprogram med kostholdstips, utviklet av LHL for å bidra til at du får et sterkere hjerte.

Mer om Hjertekampen

Trenger du hjelp?

 • Rådgiving

  Rådgiving

  På LHLs rådgivingstelefon treffer du erfarne fagfolk som kan bistå med faglig veiledning og råd.

 • Likeperson

  Likeperson

  Snakke med andre! En likeperson er en person med egenerfaring med sykdom (eller som pårørende), og som har lagt den første tiden med sykdom bak seg.

 • Pasientombud

  Pasientombud

  Har du behov for juridiske råd, veiledning eller konkret bistand i en sak som har sammenheng med hjerte- eller lungesykdom eller hjerneslag? Da kan du ta kontakt med LHL sitt pasientombud.

Sterkere sammen - bli medlem!

Med nærmere 54 000 medlemmer i ryggen følger vi opp de viktigste sakene når det gjelder behandling og rehabilitering av pasienter med KOLS og andre lungesykdommer. Politikere, helsemyndigheter og media lytter til vår kompetanse, våre erfaringer og vår klare stemme som alltid er på pasientens lag.

Med deg på laget blir vi enda sterkere - bli medlem i LHL!

Bli medlem

Fakta om LHL

LHL er en medlemsbasert, ideell og landsomfattende pasientorganisasjon for hjerte- og lungesyke, slagrammede og mennesker med afasi, astma og allergi. LHL har nærmere 54 000 medlemmer i lokallag over hele landet. Siden 1943 har vi satt søkelys på folkeopplysning, opplæring, behandling, rehabilitering og politisk påvirkningsarbeid for å gi mennesker et bedre liv og en lettere hverdag.