- Hva går pengene til?
Først og fremst er medlemskontingenten er viktig inntektskilde for lokallagene våre, og bidrar til å finansiere mange av de lokale tilbudene.
Medlemskontingenten bidrar også til at vi kan utøve interessepolitisk påvirkningsarbeid, informasjon og opplysningsarbeid, likepersonsarbeid og god medlemsservice til våre medlemmer.
Vi minner om at man har gode medlemsfordeler – gjennom å nyttiggjøre seg av fordelsavtalene kan en spare inn hele eller deler av kontingenten. - Blir medlemskapet automatisk fornyet?
Medlemskontingenten fornyes en gang i året. Du kan velge å betale medlemskontingenten med giro, AvtaleGiro eller Vipps fast betaling. Medlemskapet kan sies opp når du ønsker det. - Det står ikke oppført noen aktiviteter på lokallagets kalender på lhl.no?
Alle arrangementer og aktiviteter arrangeres på frivillig basis i hvert lokallag. Det er heller ikke alle lokallag som oppdaterer kalenderen jevnlig. Vi anbefaler derfor å kontakte ditt lokallag for å få informasjon om hva som skjer der du bor. - Må man være aktiv i lokallaget for å være medlem?
Nei, du har ingen forpliktelser som medlem. Verv og annen frivillighet er helt opp til den enkelte. Mange er medlem for å støtte LHLs viktige arbeid for våre pasientgrupper og deres pårørende. - Må man støtte LHL med penger utover medlemskontingenten?
Nei, det er ingenting annet enn den årlige medlemskontingenten som må betales for å være medlem. Annen støtte er frivillig. - Hvem er egentlig LHL for?
LHL er en ideell og landsomfattende interesseorganisasjon med 240 lokallag for alle som rammes av hjerte,- kar og lungesykdom, hjerneslag, afasi, astma og allergi og deres pårørende. LHL har ca 54000 medlemmer og driver likepersonarbeid, politisk påvirkning, informasjonsarbeid, kurs, opplæring og rådgivning. Alle som støtter LHLs formål kan bli medlem.
LHL kjemper for:
- Et døgnåpent PCI-tilbud i Bodø for å sikre raskere behandling i Nordland.
- Likeverdig tilgang til livreddende behandling for alle pasienter, uansett hvor de bor.
- At nasjonale behandlingsmål oppfylles for pasienter i Nord-Norge.
Vi trenger din hjelp for å vinne denne kampen. Bli medlem i LHL og støtt vårt arbeid for likeverdige helsetjenester!
Meld deg inn i dag – sammen kan vi gjøre en forskjell!
Tid er liv – men pasientene i Nordland må fortsatt vente for lenge på behandling.
Hjerteinfarkt er en av de vanligste dødsårsakene i Norge. Når en pasient får et alvorlig hjerteinfarkt (STEMI), er rask behandling avgjørende for å redde liv og redusere hjerteskade. Internasjonale retningslinjer fra European Society of Cardiology (ESC) og American Heart Association (AHA) er tydelige: Behandlingen bør starte innen 90 minutter etter at pasienten først kommer i kontakt med helsetjenesten.
Til tross for dette blir pasienter i Nordland utsatt for unødvendige forsinkelser. PCI-senteret i Bodø er kun åpent på dagtid, og pasienter med hjerteinfarkt som trenger akutt behandling etter klokken 16 blir sendt videre til Tromsø, ofte med en forsinkelse på flere timer.
Fakta
om hjerteinfarktbehandling i Nord-Norge:
- Bare 45 prosent av STEMI-pasientene i Helse Nord får behandling innen anbefalt tidsramme, sammenlignet med 75 prosent i Sør-Norge (Kilde: Norsk Hjerteinfarktregister).
- Pasienter fra Helgeland og Salten kan få behandling to timer raskere i Bodø enn i Tromsø, men mange sendes fortsatt forbi sitt nærmeste PCI-senter.
- Trombolyse, som brukes som et alternativ til PCI, virker ikke for 36 prosent av pasientene og 20 prosent kan ikke få behandlingen på grunn av medisinske kontraindikasjoner (Kilde: Norsk Register for Invasiv Kardiologi, NORIC).
- Komplikasjoner ved PCI krever kirurgisk backup i under 0,1 prosent av tilfellene, likevel brukes manglende hjertekirurgi som argument mot døgnåpent PCI i Bodø.
Likeverdig helsetilbud
Pasientene i Nord fortjener et likeverdig helsetilbud!
I Sør-Norge jobbes det aktivt for å redusere transporttid til PCI-behandling. Akershus universitetssykehus (Ahus) har nylig besluttet å utvide PCI-tilbudet i Lørenskog for å redusere behovet for transport til Oslo. Hvorfor gjelder ikke samme logikk i Nord-Norge?
Dagens ordning med bare ett døgnåpent PCI-senter i Tromsø fører til unødvendige forsinkelser og økt risiko for pasientene. Internasjonal praksis viser at PCI kan utføres trygt uten umiddelbar tilgang til hjertekirurgi, noe som bekreftes av at flere norske og svenske PCI-sentre opererer uten slik backup.
Sterkere sammen - bli med!
Med nærmere 54 000 medlemmer i ryggen følger vi opp de viktigste sakene når det gjelder behandling og rehabilitering av hjertepasienter. Politikere, helsemyndigheter og media følger med på - og lytter til - vår kompetanse, våre erfaringer og våre meninger.
Med deg på laget blir vi enda sterkere - bli med i LHL!