Hopp direkte til innhold

Allergisymptomer eller koronavirus? Les mer på våre temasider om korona.

Viktig melding
barn på halloween
Foto: Shutterstock

Halloween

Er du klar for Halloween? Monstre og hekser på døra er helt vanlig den 31. oktober – og har du ikke godteri er du ille ute. Heldigvis for de med matallergi frarådes nå smågodt i løsvekt for å begrense risiko for smitte av Covid-19. Hva kan man spise om man ikke tåler melk, nøtter, gluten eller egg?

Allehelgensaften, på engelsk halloween, er dagen før allehelgensdag og den feires på ulike måter. Markeringen er i følge Wikipedia opprinnelig en kristen skikk som har utviklet seg til en ikke-religiøs feiring. Vi har feiret halloween i Norge fra ca. 2000-tallet og feiringen er påvirket av en amerikansk kommersiell populærkultur.

Godteri til barn som ringer på døra

Til denne feiringen knytter det seg gjerne skumle og makabre element, man kler seg i kostymer og maler seg for å se skummel og skremmende ut. Hentet fra den amerikanske skikken er det blitt vanlig at barna går fra dør til dør og ber om godteri. "Knask eller knep" tilsier at hvis du ikke gir knask/ gotter til de som ringer på døra, er det lov å gjøre knep/ rampestreker mot deg.

Alle barn liker å få  godteri når de ringer på døra. Smågodt fra selvplukk (løsvekt) anbefales ikke. Det blandes lettere og kan inneholde smuler og søl fra de andre boksene, og er mer uhygienisk. For redusere smitte fra andre allergener og Covid-19 anbefales det å forhåndspakke i porsjonsstørrelser. 

Tips: Godteri uten melk, egg, gluten, nøtter eller peanøtter

  1. Gelegodteri, skumfigurer, kjærlighet på pinne, sukkertøy, marshmallows, upoppet popkorn til å poppe i olje.
  2. Velg innpakket godteri med påtrykket varedeklarasjon
  3. Tørket frukt, for eksempel bananchips, aprikos, fiken, mango eller rosiner.
  4. Glutenfri og melkefri lakris
  5. Ristet gigantmais er et godt alternativ til nøtter. 
  6. Legg godteri i skåler med ett slag i hver skål

Tips: Utkledning

Når barna skal kles til halloween må man enten bruke fantasien og kreativiteten for å lage kostymet selv eller ty det som tilbys i butikkene. Kjøper man et ferdig kostyme er det lurt å sjekke om dette inneholder kjemikalier som ikke er å anbefale for barn.

Se våre tips for Allergivennlige kostymer, ansiktsmaling og sminkeprodukter.