Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Allergi

Ved allergi er man overfølsom mot stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre. Disse stoffene er i utgangspunktet ufarlige og de kalles allergener.

Men hva betyr egentlig begrepene?

Allergi
betyr å reagere annerledes.
Allergen
(for eksempel melk, fisk, pollen) er proteinet i matvaren som kan utløse en allergisk reaksjon.
Allergiske reaksjoner
oppstår når en ellers ufarlig matvare får kroppens immunsystem til å produsere antistoffer og kjemikalier, noe som fører til symptomer som for eksempel pustevansker, utslett eller mageproblemer.

Allergier

Telefon

Rådgiving

Sykepleier Helle Stordrange Grøttum svarer på spørsmål om lunge, astma, allergi, inkludert matallergi, atopisk eksem hos barn og inneklima. Hun kan bistå med faglig veiledning og råd.

Telefon 22 79 90 10
Åpen mandager kl 12–15

Tips

Sunnere bolig

Sunnere bolig er et magasin hvor du finner informasjon om inneklima og råd og tips til hvordan du selv kan få et best mulig inneklima i din egen bolig.

Tips

Vis allergivett

Med Allergivett ønsker vi å vise hva du kan gjøre for å redusere allergier hos ditt barn. Forebyggingen starter allerede før barnet er født.

Sted

Kart for utbredelse av de vanligste pollentypene og varsler for ditt område:

Gå til pollenvarsel for Norge

Pollenvarslene til Airmine er basert på satellittbilder for å kartlegge vegetasjon, topografi og værvarsler. Airmine bruker også pollenmålinger for å kvalitetssikre og forbedre modellene, her kan du lese mer om metodene.

Inventar, stue
Foto: Shutterstock

Sunnere bolig: et sunt liv i et sunt hjem

Sunnere bolig er et magasin hvor du finner informasjon om inneklima og råd og tips til hvordan du selv kan få et best mulig inneklima i din egen bolig.

Les mer

Podkast om allergi

Hør våre podkast-episoder om allergi:

Hva er nøtteallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med nøtteallergi.

Hva er pollenallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med pollenallergi, hvilke alternativer har du til vaksinering?

I denne episoden setter vi fokus på hvordan barn, foreldre og skole, barnehage sammen kan tilrettelegge for en trygg hverdag med matallergi.

I praksis er det mulig å være allergisk mot det aller meste. I denne episoden snakker vi om sjeldne og merkelige allergier, som allergi mot kjøtt, kakerlakker og parasitter. Visste du at katter kan være allergisk mot mennesker?

Hvilke blomster og planter bør du unngå hvis du er allergisk - og hvilke er allergivennlige.

 

Mor og sønn lager mat sammen
Foto: Shutterstock

Allergivennlige oppskrifter

Her finner du gode oppskrifter uten melk, egg, gluten og nøtter.

Gå til oppskrifter