Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Allergi

Ved allergi er man overfølsom mot stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre. Disse stoffene er i utgangspunktet ufarlige og de kalles allergener.

Allergi - hva betyr egentlig begrepene?

Allergi
betyr å reagere annerledes.
Allergen
(for eksempel melk, fisk, pollen) er proteinet i matvaren som kan utløse en allergisk reaksjon.
Allergiske reaksjoner
oppstår når en ellers ufarlig matvare får kroppens immunsystem til å produsere antistoffer og kjemikalier, noe som fører til symptomer som for eksempel pustevansker, utslett eller mageproblemer.

Allergier

Allergi

Allergi er en overreaksjon av immunsystemet og handler egentlig om overfølsomhet.

Matallergi

Les mer om de vanligste matallergiene.

Pollenallergi

Pollenallergi, også kalt høysnue eller sesongallergisk rhinitt, oppstår fordi immunforsvaret i kroppen reagerer på proteiner i pollenkorn (blomsterstøv) fra ulike type trær og planter.

Pelsdyrallergi

Hvis du får allergiske symptomer når du er i kontakt med en eller flere typer pelsdyr har du pelsdyrallergi.

Nikkelallergi

Nikkelallergi er den vanligste formen for kontaktallergi og oppstår ved kontakt med nikkel over tid.

Kromallergi

Krom er et stålgrått metall som nest etter nikkel og kobolt er det metallet som hyppigst gir allergisk reaksjon. Det er kontakt mellom krom og hud som gir reaksjon.

Kuldeallergi

Får du rød og kløende hud når du blir kald, kan det være kuldeallergi.

Allergi overfor mygg og klegg

Man kan være allergisk mot mygg selv om hevelse og kløe etter myggstikk ikke behøver å være en allergisk reaksjon. Selv om myggen er plagsom, er den stort sett ganske harmløs. Det er sjelden at det oppstår alvorlige allergiske reaksjoner på myggstikk.

Allergi overfor veps og bie

De fleste syns det er ubehagelig å bli stukket av veps eller bie. Det svir, klør, blir rødt og hovent. Noe kan få svært alvorlig allergisk reaksjon som følge av stikk fra veps eller bie.

Lateksallergi

Det er spesielt fagpersoner innen helse og lignende yrker som har et stort forbruk av latekshansker som er mest utsatt for å få lateksallergi.

Allergi mot husstøvmidd

Husstøvmidd er små edderkoppdyr som trives best i varme og fuktige omgivelser. Barn med atopisk eksem og pollenallergi er spesielt utsatt for middallergi.

MI-allergi

Stadig flere opplever at de reagerer på kroppspleieprodukter, både de vi smører på huden og de som brukes til rengjøring av hud og hår. Det kan skyldes allergi overfor konserveringsmiddelet MI som er i svært mange produkter.

Telefon

Rådgiving

Sykepleier Helle Stordrange Grøttum svarer på spørsmål om lunge, astma, allergi, inkludert matallergi, atopisk eksem hos barn og inneklima. Hun kan bistå med faglig veiledning og råd.

Telefon 22 79 90 10
Åpen mandager kl 12–15

Tips og råd

Allergitester og diagnose

Har du mistanke om at du har allergi? Da bør du kontakte legen for å få en sikker diagnose slik at du kan få riktig behandling.

Parfymedufter til besvær

LHL mener at det må innføres forbud mot bruk av parfymerte produkter i barnehage, skoler og helseinstitusjoner som et ledd i kravet til universell utforming.

Slå veikantene for å fjerne burota

Nå står den allergifremkallende ugressplanten burota i sin fineste skrud og skaper plager for rundt 200 000 nordmenn helt opp til Finnmark, hvor den fortsatt er en sjelden art.

Allergi hos dyr

Også dyr kan ha astma og allergi. 5 prosent av katter er allergiske mot mennesker og 20 prosent av hester har astma

Tips

Vis allergivett

Med Allergivett ønsker vi å vise hva du kan gjøre for å redusere allergier hos ditt barn. Forebyggingen starter allerede før barnet er født.

Inventar, stue Foto: Shutterstock

Sunnere bolig: et sunt liv i et sunt hjem

Sunnere bolig er et magasin hvor du finner informasjon om inneklima og råd og tips til hvordan du selv kan få et best mulig inneklima i din egen bolig.

Les mer

Mat og allergi, noen råd

Matallergi og grilling

Sommer er grilltid. Om noen har matallergi er det ingen hindring bare man har det i tankene når man planlegger.

Matpakken er viktig

I norske skoler og barnehager har de fleste med matpakke hjemmefra. Matpakken skal være fristende å spise, sunn og ikke minst tilpasset barnets allergier. Her er tips ved de vanligste matallergier hos barn.

Nøtteallergi i skole og barnehage

Barn med alvorlig matallergi trenger en trygg skolehverdag. God planlegging, samarbeid og kommunikasjon mellom hjem og skole er avgjørende. På bakgrunn av alvorlighetsgraden av barnets allergi vurderes forebyggende tiltak og ikke minst hva man skal gjøre om uhellet er ute.

Lav FODMAP-diett ved irritabel tarm

Mageplager er veldig vanlig. Mellom 15 og 20 % av befolkningen har uforklarlige mageplager som oppblåst mage, luftplager eller uregelmessige og/eller hyppige toalettbesøk. Tilstanden kalles irritabel tarm-syndrom eller Irritable Bowel Syndrome (IBS).

Mor og sønn lager mat sammen Foto: Shutterstock

Allergivennlige oppskrifter

Her finner du gode oppskrifter uten melk, egg, gluten og nøtter.

Gå til oppskrifter

Podkast om allergi

Hør våre podkast-episoder om allergi:

Hva er nøtteallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med nøtteallergi.

Hva er pollenallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med pollenallergi, hvilke alternativer har du til vaksinering?

I denne episoden setter vi fokus på hvordan barn, foreldre og skole, barnehage sammen kan tilrettelegge for en trygg hverdag med matallergi.

I praksis er det mulig å være allergisk mot det aller meste. I denne episoden snakker vi om sjeldne og merkelige allergier, som allergi mot kjøtt, kakerlakker og parasitter. Visste du at katter kan være allergisk mot mennesker?

Hvilke blomster og planter bør du unngå hvis du er allergisk - og hvilke er allergivennlige.