Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Eksem

Eksem svinger mellom gode og dårlige perioder, fra mye og hissig utslett til hel hud. Huden er ofte tørr og den klør.

Telefon

Rådgiving

Sykepleier Helle Stordrange Grøttum svarer på spørsmål om lunge, astma, allergi, inkludert matallergi, atopisk eksem hos barn og inneklima. Hun kan bistå med faglig veiledning og råd.

Telefon 22 79 90 10
Åpen mandager kl 12–15

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en kronisk og tilbakevendende hudsykdom som kjennetegnes ved kløe, tørr hud og utslett.

Iktyose

Iktyose er en fellesbetegnelse for en gruppe genetisk arvelige hudsykdommer der oppbygging av nye og avstøting av gamle hudceller ikke fungerer som det skal.

Bleieutslett

Halvparten av alle barn har i perioder problemer med huden i bleieregionen før de er 1 ½ år.

Urticaria og elveblest

Urticaria og elveblest er det samme. Det er en vanlig hudsykdom og ligner på utslettet man får etter å ha vært i kontakt med brennesle.

Atopisk eksem hos barn

Atopisk eksem blir ofte kalt barneeksem, og nesten halvparten av alle barn som utvikler atopisk eksem får dette i løpet av de første seks levemånedene.

Ansiktseksem

Eksem i ansiktet opptrer ofte som eksemflekker i kinnene, men kan også sees i øyenhulene, rundt munnen og på halsen.

Håndeksem

Ved håndeksem blir huden rød, hoven og kløende. Mange får vabler eller små blemmer i huden som over tid kan utvikle seg til å bli kronisk.

Kontakteksem

Kontakteksem skyldes enten allergi eller irritasjon. Om det skyldes allergi har du vært i kontakt med noe du ikke tåler, for eksempel nikkel. Irritativ kontakteksem derimot kommer av at huden gjentatte ganger utsettes for irritasjon, som oftest på hendene. Irritativ kontakteksem er den vanligste formen for kontakteksem.

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem er et «skjellende» kronisk eksem som oppstår på de områdene av huden som har mange talgkjertler. Det kan være i hodebunn, øyenbryn, øyenlokk, nesevingene, i lysken eller navlen, over brystbeinet, mellom skuldrene og i folder i huden under armene.

Se opptaket: 3x3 tips for et bedre liv med atopisk eksem

Podkast om barneeksemet som ikke ble borte - Praktiske råd til unge voksne med atopisk eksem: I denne episoden snakker sykepleier Kristine til deg som er ung og har eksem. Hvordan takle studentlivet, få kjæreste, gå på fest?

Leve med atopisk eksem

Nettstedet mitteksem.no retter søkelyset mot hvordan det er å leve med atopisk eksem, både som barn, ungdom og voksen.

Behandling av atopisk eksem

God opplæring, kunnskap om sykdommen, smøring og behandling er viktig for deg som har atopisk eksem eller har barn som er plaget.

Opptak av webinar om atopisk eksem

Fuktighetsbehandling

Ved tørr hud og atopisk eksem er hudbarrieren svekket og slipper igjennom mye fuktighet, noe som øker tørrheten i huden. En svekket hudbarriere er også mindre motstandsdyktig mot inntrengere som bakerier, virus og allergener som blant annet kan gi eksem.

Eksem og yrkesvalg

Når huden utsettes for skadelige stoffer i forbindelse med jobb kan det oppstå yrkesbetinget eksem.

Atopisk eksem

Atopisk eksem – hva trigger og hva hjelper? Vi gir råd om hvordan du kan unngå irritanter etterfulgt av en kort smøreskole.

Eksem og kulde

Ved kulde og lav fuktighet i luften (tørt klima) vil huden raskere tørke ut fordi den ikke klarer å holde på fuktigheten.

Tørr hud

Tørr hud i godt voksen alder er et vanlig problem, men kan også være et symptom på at noe er galt og bør utredes.

Tørr hud i voksen alder

Tørr hud – hva trigger og hvordan pleie huden i voksen alder? Det er vanlig at huden blir tørrere med alderen. Her får du god råd av eksperter om hvordan du selv kan ta vare på huden din.