Hopp direkte til innhold

Allergisymptomer eller koronavirus? Les mer på våre temasider om korona.

Viktig melding
Foto: Shutterstock

Påske med eggallergi

Egget symboliserer begynnelse, vår og ikke minst påske. Vi spiser faktisk dobbelt så mye egg i påsken enn ellers i året. Men en liten andel av befolkningen har eggallergi, og må holde seg unna.

Matallergi er en negativ helseeffekt som oppstår når immunforsvaret reagerer på en bestemt bestanddel i maten. Ved eggallergi er allergenene (komponentene man reagerer på) som regel proteinene i eggehviten. Disse proteinene heter ovomucoid, ovalbumin, ovotransferrin, lysozym og albumin. I tillegg finnes det noen allergener i eggeplomme. Har man allergi mot proteiner i eggeplomme kan man også reagere på fjærkrekjøtt.

Alle allergener skal være fremhevet på etiketten, for eksempel med understreket skrift i ingredienslisten.

Av symptomer er hudreaksjoner typiske, men kvalme, magesmerter og diaré kan også oppstå. Alvorlige hendelser med såkalt anafylaktisk sjokk er uvanlig, men eggallergi kan være dødelig i verste fall.

Berører få voksne

Internasjonale undersøkelser tyder på at gjennomsnittsforekomsten av eggallergi ligger på rundt 0,3 prosent av befolkningen, men opptil 10 ganger høyere blant barn under 5 år (1). Eggallergi er den nest vanligste matallergien hos små barn, men mange vokser det av seg.

Gutter ser ut til å være mer utsatt for å få eggallergi. Barn som har allergi i familien, og barn med foreldre fra Øst-Asia har økt risiko.

Mat som inneholder egg

Det finnes ingen kur mot eggallergi, men man må unngå egg og mat som har protein fra egg som ingrediens. Det gjelder alt fra majones, vaniljesaus, puddinger og sauser som hollandaise- og bearnaisesaus til nudler, pasta og pai. Kjøpte desserter og sauser (fra Freia, Tine, Oatly m.m.) er imidlertid ofte eggefrie, men sjekk alltid emballasjen.

Kaker og kjeks, marengs, pannekaker og vafler, gratenger, glasur, iskrem, mousse og panerte produkter som f.eks. fiskepinner er andre matvarer som tradisjonelt lages med egg.

Noen matvarer inneholder bare selve proteinene fra egget. Dette kan være oppgitt på ingredienslisten som "albumin/albumen", "ovalbumin" og "lysozym" etterfulgt av "fra egg". Lysozym, eller E-1105, er et protein fra egg som mange med eggallergi reagerer på, og som ofte brukes som konserveringsmiddel i ost. Alle allergener skal være fremhevet på etiketten, for eksempel med understreket skrift i ingredienslisten.

En del barn med eggallergi kan faktisk tåle egg som inngår i kaker uten å få symptomer, mens andre kan tåle stekte egg. Varmebehandling kan nemlig ødelegge eller svekke komponenter som immunforsvaret reagerer på. Men det kan være farlig å ta sjansen!

Hva kan egg byttes ut med?

Dersom du må unngå egg finnes det alternativer, men disse må tilpasses etter type oppskrift og etter hva slags funksjon egg har i oppskriften.

Bilde av epler og ett glass med eplepure.Eplemos, fruktpuré eller yoghurt kan også erstatte egg i oppskrifter hvor egget bidrar med væske og fuktighet.

I oppskrifter hvor egg fungerer som bindemiddel i bakervarer (slik som muffins, småkaker og pannekaker), kan egg byttes ut med tilsvarende mengder most banan, eplemos eller annen fruktpuré, Maisenna (2 ss utrørt i 2 ss vann per egg), knuste linfrø (2 ss linfrø utrørt i 3 ss vann) eller yoghurt. Et medium egg tilsvarer omtrent 50-60 gram.

Bakepulver kan erstatte egg i oppskrifter hvor egg fungerer som hevemiddel.

Til puddinger kan to spiseskjeer Maisenna utrørt i to spiseskjeer vann erstatte ett egg.

Oppskrifter uten egg

Appelsinfromasj

For deg som vil ha en påskedessert uten egg, anbefales denne appelsinfromasjen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Vafler

Det finnes flere måter å lage vafler uten egg på, og her får du én variant med gjær.

  • 2,5 dl melk
  • 3 ss olje eller smeltet myk margarin
  • 1 ss lønnesirup (kan sløyfes)
  • 2 dl hvetemel
  • 1/4 ts salt
  • ¼ stk fersk gjær (eller ca. 1 ts tørrgjær)

Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren i litt av melken. Tilsett så resten av melken, hvetemelet og til slutt olje/margarin. La røren svelle i ca. ½ time før du steker vaflene som vanlig. 

Bruker du tørrgjær kan du ha gjæren direkte i melet, men bruk litt varmere melk.

"Speilegg"

Vi klarte dessverre ikke å finne noe ordentlige eggefritt alternativ til speilegg, men det er i det minste mulig å lage noe som ligner: smør en brødskive med kremost og legg en halv hermetisk aprikos eller fersken på toppen!

Få nyhetsbrev fra LHL Astma og allergi

Få nyttig informasjon og gode råd om astma, allergi, eksem, inneklima og utemiljø.

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev. Vi bruker ikke din e-postadresse til noe annet enn dette.

Du kan når som helst melde deg av. Les mer om hvordan vi behandler dine data på lhl.no/personvern
Vi bruker Mailchimp til å sende nyhetsbrev. Les om MailChimp og personvern.

Kilde

Sicherer, S. H. Epidemiology of food allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2011.