Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Graviditet og bruk av e-sigaretter

Bruk av e-sigaretter i svangerskapet anbefales ikke fordi det kan føre til skader på fosteret.

Elektroniske sigaretter brukes først og fremst for å slutte å røyke eller som erstatning for sigaretter. E-sigaretter med nikotin er i dag forbudt å produsere, importere og selge i Norge.

Stor forskjell på innholdet i e-sigaretter

Det kan være stor forskjell på hva e-sigaretter inneholder. Ved å suge på en e-sigarett vil man få oppvarmet damp ned i lungene fra væsker som fylles på e-sigarettene. Væsken kan være med og uten nikotin. I tillegg er det vanlig at væsken inneholder smaksstoffer og oppløsninger av forskjellige andre stoffer, såkalte glykolstoffer. Disse stoffene minner om stoffer i frostvæsken i bilen din og finnes også i kosmetikkprodukter og legemidler. Det er også funnet kreftfremkallende stoffer selv om det synes å utgjøre en svært lav risiko for kreftutvikling.

I 2015 gjennomførte Folkehelseinstituttet en risikovurdering av bruk av e-sigaretter. Der kommer det frem at e-sigaretter er mindre skadelig enn tobakksrøyking, men ikke uten helserisiko.

Komplikasjoner ved bruk av e-sigaretter i svangerskapet

E-sigarett under svangerskapet kan være direkte farlig. Nikotin kan gi skade på fosteret så de gravide bør absolutt ikke røyke e-sigaretter.

Nikotinbruk i svangerskapet gir økt risiko for dødfødsel og for tidlig fødsel, og kan påvirke fødselsvekten i negativ retning.

Nikotinerstatning i svangerskapet

Det er gjort få studier om bruk av nikotinerstatning under svangerskapet, og derfor vet vi lite om effekt og sikkerhet av denne bruken. Noen legespesialister mener at nikotinerstatninger likevel er å foretrekke fremfor røyking og snusing for de som absolutt ikke klarer å slutte med sigarettrøyking. Om dette gjelder deg, er det viktig at dette gjøres i tett samarbeid med din lege.

Folkehelseinstituttet advarer

Inntaket av nikotin i e-sigaretter synes å være så stort at en vil forvente de samme nikotinrelaterte effektene på hjerte- og karsystemet, lungefunksjonsutvikling hos fosteret og senere i livet, reproduktiv helse (prematur fødsel, dødfødsel og svangerskapsforgiftning) og kognitive effekter som man finner ved tobakksrøyking og snusbruk.

Kilde

Folkehelseinstituttet: Helserisiko ved bruk av e-sigaretter

Få nyhetsbrev fra LHL Astma og allergi

Få nyttig informasjon og gode råd om astma, allergi, eksem, inneklima og utemiljø.

Velg nyhetsbrev:

Personvern og dine data. Vi bruker Mailchimp. (Du kan når som helst melde deg av.)