Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Ung jente i bunad på 17. mai
Foto: Shutterstock

Slik sørger du for en allergivennlig 17. mai-feiring

Dessverre legger pollenallergi en demper på feiringen for mange, og pølser og is kan inneholde allergener. Her er våre beste råd for en tilpasset feiring, slik at dagen blir en stor og god opplevelse!

Dessverre legger pollenallergi en demper på feiringen for mange, og pølser og is kan inneholde allergener. Med litt ekstra innsats fra 17. mai-komiteen og foreldre kan dagen allikevel bli til en stor og god opplevelse! Her er våre beste råd for en tilpasset feiring.

Med noen enkle forhåndsregler er det mulig å redusere symptomene for barn med pollenallergi, og sørge for at barn med matallergi ikke blir utelatt fra "pølse- og isfesten".

Servering for alle

Pølser, is og kaker hører med til 17. mai. Det finnes pølser i varianter uten melk, hvete og egg, blant annet wiener- og grillpølser som er frie for allergener som egg, gluten, melk og soya.

Is med melk kan erstattes med saftis. Kaker uten gluten, egg, melk og nøtter er et bra alternativ. Prøv denne herlige pavlovaen uten melk og gluten! Hvis arrangementet er stort, kan et godt råd være å lage et eget bord hvor alle allergifrie produkter serveres.

Fint vær på nasjonaldagen betyr for mange grilling. Her er våre beste grillråd for deg som har barn eller bekjente med matallergi.

Barnetoget kan være en utfordring

I takt med at løvet spretter modnes raklene på bjørken, og for de mange som har bjørkepollenallergi kan både nasjonaldagen og andre maidager fort bli en negativ opplevelse.

17. mai-toget er vanligvis en viktig del av dagen. Hvis barnet ditt har pollenallergi og er preget eller sliten av allergien bør utetiden reduseres. Følg rådene for å redusere eksponering.

Her er noen tips:

  1. Husk å gi forebyggende medisiner mot pollenallergi.
  2. Barnet trenger kanskje ikke være med i toget hele tiden. Hva med å ta rede på ruten til toget slik at barnet kan komme inn å gå siste del av ruten? (gjelder ikke for 2020)
  3. Om det er uaktuelt å ikke være med fra starten kan du som voksen følge med fra sidelinjen, og ta barnet ut for å hvile hvis det er nødvendig. Deretter kan dere komme inn igjen på slutten for å få med finalen. (gjelder ikke for 2020)
  4. Solbriller og hodeplagg hjelper til med å beskytte mot pollenstøv.

 

Se også: 10 tips til deg som har pollenallergi

Allergivennlige planter og blomster

Unngå å ta inn kvister fra bjørk og blomster som hvitveis. Begge kan gi reaksjoner. I stedet kan dere pynte med allergivennlige blomster, papirstrimler, duftfrie roser eller kunstige blomster.

Et godt eksempel på allergivennlige planter er rognetrær og andre løvtrær i Asalslekten.

Bilde av rognetre med røde bær.Rogn er et løvtre som hører til asalslekten, og er en pollenfri erstatning for bjørkekvister.

Helsedirektoratet sin brosjyre "Planter i barnemiljøer"

Brosjyren inneholder en oversikt over allergivennlige planter, blomster, trær og busker.

Last ned

Ønsker man likevel kvister fra bjørk kan disse behandles slik at de ikke er til plage for allergikere.

Dette kan du gjøre med bjørkekvisten:

  1. Vask og skrubb kvistene slik at de blir fri for skitt og forurensing.
  2. Tørk kvistene.
  3. Fjern alle skudd / knopper og rakler slik at grenene blir helt glatte.
  4. Ikke sett kvistene i vann, men la de stå tørt.

De voksne må ta ansvar

Si ifra til 17. mai-komiteen i god tid hvis det skal tas spesielle hensyn. Da får de mulighet til å planlegge og gi beskjed ut til alle som skal delta. Dette kan for eksempel være en påminnelse om ikke å ta på parfyme eller sterkt parfymerte egenpleieprodukter. Mange med pollenallergi er ekstra sensitiv i pollensesongen og reagerer på sterke dufter. Også lungesyke og små barn kan få ubehag.

LHL Astma og allergi oppfordrer alle til å ta hensyn til allergikere på alle arrangementer. Spesielt kan du påvirke om du er med i en komité som planlegger nasjonaldagen. Husk at det som er godt for en med allergi er trygt og godt for alle.

Mor og sønn lager mat sammen Foto: Shutterstock

Allergivennlige oppskrifter

Her finner du gode oppskrifter uten melk, egg, gluten og nøtter.

Gå til oppskrifter