Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Bjørkepollenallergi

Mai måned er høysesong for bjørkepollen.

Her kan du lese om de vanligste pollenallergiene.

Pollen fra bjørk til stort besvær for mange

Det er over dobbelt så mye pollen fra bjørk sammenlignet med or og hassel. I tillegg er bjørkepollenet mer aggressivt samt at pollenkornets lave vekt og varm vår/sommervind gjør at det spres over større avstander. Derfor kan det noen steder være mye bjørkepollen i lufta selv om det ikke er meldt om lokal blomstring (fjernspredning).

Utvidet eksamenstid ved pollenallergi

Mai måned er høysesong både for eksamener og bjørkepollen. For studenter med pollenallergi er det en dårlig kombinasjon. I tillegg til de vanlige pollensymptomene som rennende, røde, kløende og hovne øyne, tett og kløende nese og nysing, er det også mange som opplever å bli uopplagt, sliten og ukonsentrert, spesielt når spredningen er verst.

bilde av student og bøkerSom student kan du søke om ekstra tid på eksamen hvis du er sterkt rammet av pollenallergi. Foto: Shutterstock

For studenter med pollenallergi mot bjørk, og som opplever symptomer til tross for medisinering, kan det søkes om en time ekstra eksamenstid. Skoler/universitet praktiserer ulike regler for søknadsfrist og du må være forberedt på å levere en fersk legeattest.

Pollen og astma

20–50 prosent av de med pollenallergi har også astma.

Det er bred kunnskap om at pollenallergi kan føre til kroniske luftveissykdommer. Dette forklares med at luftveiene, nese og lunger henger tett sammen og det er faktisk slik at jo sykere nesa bli, desto sykere blir lungene. Mange med allergisk astma får en forverrelse i pollensesongen og da er det viktig å trappe opp på medisineringen når astmaen endrer seg.

Les mer om: Astma hos barn.

Pollen og trening ute

Når spredningen av pollen er på sitt verste, kan det være lurt å følge noen enkle regler:

  1. Ta medisiner hver dag i pollensesongen, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager. Les om behandling av pollenallergi.
  2. På solrike dager med vind vil pollenspredningen være mest plagsom på dagtid. Da er det lurt å trene enten tidlig på morgenen eller på kveldstid, alternativt innendørs. Regnvær skyller pollenet ned til bakken, hindrer spredning og gir god luft å være ute i. 
  3. Unngå å trene langs trafikkerte veier fordi luftforurensning øker pollenets allergifremkallende evne.
  4. Lytt til kroppen og tren ikke på dager hvor du føler deg ekstra sliten og utkjørt.
  5. Dekk til håret og bruk solbriller.

Flere tips om pollen: 10 tips til deg som har pollenallergi

 

Sted

Kart for utbredelse av de vanligste pollentypene og varsler for ditt område:

Gå til pollenvarsel for Norge

Pollenvarslene til Airmine er basert på satellittbilder for å kartlegge vegetasjon, topografi og værvarsler. Airmine bruker også pollenmålinger for å kvalitetssikre og forbedre modellene, her kan du lese mer om metodene.

Hva er pollenallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med pollenallergi, hvilke alternativer har du til vaksinering?