Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Matallergi og grilling

Sommer er grilltid. Om noen har matallergi er det ingen hindring bare man har det i tankene når man planlegger.

De vanligste matallergiene er melk, gluten, egg, nøtter, fisk og skalldyr. Vanligvis er det en eller et par av disse som skal unngås. Det er ikke nødvendig å utelate noe for sikkerhets skyld. Man unngår det man ikke tåler, ikke alt noen kan tenkes å reagere på.

Fisk- og skalldyrallergi

Er det noen som ikke tåler fisk eller skalldyr må man vise forsiktighet ved grilling. Dersom det er stekt fisk på grillristen vil det sitte igjen nok fisk til at en med fiskeallergi kan reagere. Bruk derfor engangs grillbakke av aluminiumsfolie når du lager mat til dem. Bruk også rene grillklyper og pensler for å unngå at fisk/skalldyr overføres til kjøttet.

Bilde av en grill med to laksefileter på hvert sitt ark med aluminiumsfolie.Er det noen som ikke tåler fisk eller skalldyr må man vise forsiktighet ved grilling. Bruk folie eller grillbakke når du griller fisk for å unngå fiskerester på grillen.

Marinering av kjøtt

Enkelte med pollenallergi reagerer på visse typer krydder og urter, eksempelvis selleri, paprika, chili og hvitløk. Sjekk derfor på forhånd om noen av gjestene har allergi. Det er ergerlig om du har marinert kjøtt og fisk før gjestene kommer og du oppdager at en eller flere ikke kan ha krydderet i marinaden. Det er lurt å ha litt rent kjøtt i bakhånd i slike tilfeller.

Det finnes utallige marinader  og mange oppskrifter finnes på nett. Når man skal marinere kan man god bruke fantasien og det man har i skapet. Ved allergi overfor en eller flere ingredienser i oppskriften er det bare å unnlate å bruke disse, eventuelt erstatte med noe man tåler.

"Trygg" urtemarinade

  • 1 dl olje
  • 3 ss vineddik
  • 2 ss hakket timian
  • 2 ss hakket estragon
  • 1 ss hakket rosmarin

Kilde: aperitif.no

Melkeallergi

Allergi overfor melk er en av de vanligste matallergier hos barn. Kjøp derfor pølser uten melk og ost. Det er i dag flere produsenter som har melkefrie pølser.

Alle veganske "burgere" og "pølser" er uten melk og egg.

Velg en melkefri dessert. Eksempelvis Pavlova med frukt og bær med krem laget av havre eller soyafløte

Marshmallows er populært på grillen. De er uten de aller fleste kjente allergener unntatt egg.

Glutenfri grilling

Cøliaki og glutenintoleranse er også vanlig. I tillegg er det mange som velger bort gluten. Selv om de fleste pølser er glutenfri er det greit å sjekke varedeklarasjonen. Det finns glutenfrie pølsebrød og lomper. Husk at spelt er minst like glutenholdig som moderne hvete.

Utvalget av glutenfrie produkter er større enn du tror. Det finns erstatningsprodukter for melk, fløte, ost, yoghurt av glutenfri havre, soya og/eller ris i svært mange dagligvarebutikker. Det finnes også gluten- og laktosefri kroneis. Se etter glutenfrie produkter i "Fri for"-hyllene.

Produkter du bør være obs på:

  • Soyasaus inneholder gluten
  • Buljongterninger kan inneholde gluten
  • Pesto kan inneholde cashewnøtter og peanøtter
  • Worcestersaus inneholder fisk
  • Cæsardressing inneholder fisk
  • Crabsticks er laget av fisk
  • Marinade og grillkrydder kan inneholde melk, gluten og svært ofte paprika, cajenne og chili

Viktig å huske på under matlagingen

  • Ikke bruk samme grillpensel på mat til dem med allergi.
  • Ikke strø nøtter over desserter og kaker. Nøtteallergi er den vanligste allergi blant voksne
  • Ha oversikt over hva rettene du serverer inneholder – er du usikker så ikke gjett. Litt kan være alt for mye for de med alvorlig allergi
  • Ikke bland alt på forhånd. Ha ingredienser til salat i flere små skåler som ved taco og la gjestene blande selv. Dressingen kan serveres separat slik at man kan velge om man vil ta den eller ikke.
Mor og sønn lager mat sammen Foto: Shutterstock

Allergivennlige oppskrifter

Her finner du gode oppskrifter uten melk, egg, gluten og nøtter.

Gå til oppskrifter