Hopp direkte til innhold

Lungerehabilitering gir bedre pust, mer styrke og mer livsglede

Prosjektet «Post TB Disability» startet i Malawi mot slutten av 2019, noen få måneder før pandemien var over oss alle. Til tross for pandemihåndtering siden mars 2020, konkluderer en ekstern gjennomgang med at prosjektet, med hovedfokus på lokalbaserte lungerehabiliteringsprogram, kursing i inkluderende helsekommunikasjon og lobbyvirksomhet viser enormt gode resultater. Alle som har gjennomgått rehabiliteringen til nå har hatt enormt god effekt, både på pust, puls, styrke, utholdenhet, smerter og livsglede

Evalueringen anbefaler å skalere opp lungerehabilitering til nasjonalt nivå og å få inkluderende helsekommunikasjon som del av sykepleierutdanningen. LHL Internasjonal og partnerne i Malawi (Pasientorganisasjonen Paradiso TB Patient Trust og det nasjonale sykepleierforbundet, NONM) er veldig stolte av hva prosjektet har oppnådd så langt og fått fornyet motivasjon til å fortsette det viktige arbeidet.

Rehabiliteringen har reddet oss. Jeg er mer aktiv, det er som om jeg har fått en mer energisk kropp. Jeg kan nå gå langt og bære vann lettere enn før.

Fokus for tuberkulosekontrollprogrammer har alltid vært på å finne de som er syke, behandle tuberkulosen og å fullføre den lange og tøffe behandlingen. Det har ikke tidligere vært fokus på livet etter tuberkulose, men vi vet at mange av de som har blitt friske av tuberkulose sliter med ettervirkninger og lever med ulike helseproblemer som påvirker livet deres svært negativt.

Prosjektet i Malawi ønsket å ta tak i dette og satte i gang med innovative tiltak som aldri før var prøvd i Malawi, slik som lungerehabilitering. Deltakerne er mennesker med lungekomplikasjoner etter tuberkulose. De møtes to ganger i uken over en 12 ukers periode. Helsearbeidere følger deltakerne tett gjennom programmet.

I begynnelsen var alle veldig skeptiske, men første treningen var gøyal og spennende. Selv om kroppen verka litt etter første dagen, så ble jeg bedre og sterkere. Jeg følte meg også gladere.

Gi en gave til tuberkulosesyke

Vipps logo

Vipps til 49236

Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.

Konto

Bank

Kontonummer: 1503 33 09462

Konto

Gi et månedlig beløp

Bli fast giver