Tanzania er blant de fattigste landene i Afrika og er hardt rammet av både tuberkulose og hiv. Derfor er det viktig å iverksette tiltak for å diagnostisere, behandle og gi omsorg til personer som er rammet av begge sykdommene.
Mangel på godt kvalifisert helsepersonell i Tanzania, og et helsevesen med få ressurser, gjør imidlertid organiseringen av arbeidet mot tuberkulose utfordrende.
Selv om landet hvert år de siste årene siden 2013 har bedret tilgangen til diagnose og behandling, anslår Verdens helseorganisasjon at det fortsatt bare er litt over halvparten (59 prosent) av de syke som blir oppdaget og satt på behandling.
Tanzania var det første landet i verden som tok i bruk det som nå er standard strategi for behandling av tuberkulose: direkte observert behandling (DOTS-strategi). Strategien skal sikre bedre oppfølging av den enkelte pasient. Dette er et godt fundament å bygge videre på i bekjempelsen av tuberkulose i landet.
Hovedstad: Dodoma
Areal: 947 300 km2, inkludert Zanzibar
Folketall: 64 millioner
Brutto nasjonalinntekt per innbygger: 3250 USD
% av BNP brukt på helse (2022): 3,8 prosent
Forventet levealder (2020): 66 år
Barnedødelighet under 5 år (2021): 47 per 1 000 levendefødte
Tuberkulose i Tanzania (2021)
Nye registrerte tuberkulosetilfeller: 86701
Insidensrate tuberkulose: 208 / 100 000
Estimert andel av personer med tuberkulose som blir diagnostisert og behandlet: 65 prosent
Tuberkulose/hiv koinfeksjon: 18 prosent (andel tuberkulosepasienter som er hiv-positive)
Antall pasienter diagnostisert med antibiotikaresistent tuberkulose : 442
Samarbeidspartnere i Tanzania
I Tanzania har vi tre samarbeidspartnere, to innenfor det offentlige helsesystemet og en frivillig pasientorganisasjon:
Det regionale tuberkulose- og lepraprogrammet i Temeke ble etablert som del av det nasjonale, offentlige TB-programmet i Tanzania i 1977. I dag omfatter dette totalt 26 regioner.
Medlemmer i et av MUKIKUTEs mange lokallag
Arbeidet vårt
Hjemmebasert tuberkulosebehandling
Ett av virkemidlene for å bedre resultatene i kampen mot tuberkulose i Tanzania er å tilby hjemmebasert tuberkulosebehandling med bistand fra familie og tidligere tuberkulosepasienter (medlemmer av pasientorganisasjonen Mukikute)
Opplysningsarbeid
Folkeopplysning om tuberkulose i lokalsamfunnet via sang og drama er et viktig supplement for å redusere stigmatisering av de som rammes av sykdommen.
Pasientrettigheter
Gjennom samarbeidet med Mukikute skal vi styrke pasientorganisasjonens videre vekst for å jobbe med rettighetsspørsmål for personer med tuberkulose og hiv eller aids.
Sårbare grupper
Foreldreløse barn, personer som lever med hiv, gruvearbeidere, fiskersamfunn, rusavhengige, husdyrnomader (masaier), innsatte i fengsel, sexarbeidere og migranter er grupper definert som svært utsatt for tuberkulose i Tanzania. Målsettingen er at disse skal få mer kunnskap om sykdommen, og at diagnostisering og behandling blir bedre tilrettelagt.
Tidligere tuberkulosepasienter og rusavhengige har fått opplæring som behandlingshjelpere og gjør en formidabel innsats med bistå andre rusavhengige gjennom tuberkulosebehandlingen.
Pasienter med multiresistent tuberkulose (MDR-TB)
Vi skal bidra til å bedre vilkårene for pasienter som er innlagt på sykehus med multiresistent tuberkulose. Disse pasientene er til behandling over lang tid (ofte opp til to år), de befinner seg langt hjemmefra og får en smertefull behandling som kan gi farlige bivirkninger.
Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at Tanzania er blant de landene som er hardest rammet av tuberkulose. Samtidig er landet sterkt preget av hiv-epidemien. LHL Internasjonal bistår i å samkjøre tiltak for å diagnostisere, behandle og gi omsorg for personer som er rammet av begge infeksjonene på én gang.
Samarbeidet med Temeke kommune resulterte i 2011 i en ny nasjonal standard om at alle pasienter (med unntak av de som har smitteførende multiresistent tuberkulose) kan velge om de vil komme til klinikken og ta sin daglige medisin, eller om de vil følges opp av en frivillig behandlingshjelper og ta medisinen hjemme. De aller fleste velger hjemmebasert behandling. Det bidrar til bedre behandlingsresultat og fører til billigere behandling for pasientene.
Samarbeidet har også resultert i pasientvennlige brosjyrer om tuberkulose og hiv, utviklet i samarbeid med pasienter og helsepersonell. Brosjyrene er en viktig del av informasjonsarbeidet og distribueres til alle helseregioner i landet.
Vi arbeider med effektiv helsekommunikasjon og brukermedvirkning i tett samarbeid med det offentlige helsevesenet.
Dette har resultert i blant annet
at alle ny-diagnostiserte pasienter kan behandles lokalt, og at antall pasienter som fullfører behandling uten avbrudd er økende.
iverksetting av flere tiltak for å øke tidlig-diagnostiseringen av pasienter, for eksempel ved å undersøke de sykes familiemedlemmer og å trene helsepersonell i andre deler av helsevesenet til å gjenkjenne symptomene. Spesielt gjelder dette personell som jobber i svangerskapsomsorg eller med pasienter som er hiv-positive.
at helsearbeidere opplever økt arbeidsglede og bedre kommunikasjon med pasienter etter opplæring i effektiv helsekommunikasjon og bruk av pasientvennlige brosjyrer.
– Jeg kan kurere det meste, men tradisjonell medisin kan ikke kurere tuberkulose, sier den erfarne helbrederen Samata Salom (77). Det vet han meget godt, for han har selv hatt tuberkulose.
Støtt vår kamp
Gi en gave til tuberkulosesyke
Vipps til 49236
Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.