Romania er det EU-landet som har høyest forekomst av tuberkulose, med rundt 15 000 nye tilfeller i året. Hovedutfordringen er mangelfull oppfølging av tuberkulosepasienter og dårlige behandlingsresultater for resistent tuberkulose.
Tekst:
Mona Drage
Foto:
Synnøve Nes
Kart:
Shutterstock
Hvert år oppstår rundt 800 nye tilfeller av resistent tuberkulose, men kun rundt 60 prosent av tilfellene oppdages.
Av de pasientene som får behandling for multiresistent tuberkulose gjennom det nasjonale tuberkuloseprogrammet blir bare rundt 40 prosent friske. For å bedre denne situasjonen er det viktig å få på plass hurtigtesting av resistens, sørge for at alle anbefalte medisiner er tilgjengelig og følge opp pasientene på en god og helhetlig måte.
Hovedstad: București
Areal: 238 391 km2
Folketall: 19 millioner
Brutto nasjonalinntekt per innbygger: 35260 USD
% brukt på helse (2022): 5,6
Forventet levealder (2020): 74 år
Barnedødelighet under 5 år (2021): 6,4 per 1 000 levendefødte
Nye registrerte tuberkulosetilfeller (2021): 7591
Insidensrate tuberkulose (2021): 45/100 000
Estimert andel av personer med tuberkulose som blir diagnostisert og behandlet (2021): 87%
TB/HIV ko-infeksjon (2021): 2% (andel tuberkulosepasienter som er hiv- positive)
Antall pasienter diagnostisert med antibiotikaresistent tuberkulose i 2021: 237
LHL Internasjonals arbeid i Romania er relatert til ett spesifikt prosjekt i forbindelse med det rumenske tuberkuloseprogrammet. I dette arbeidet har vi tre samarbeidspartnere:
Marius Nasta-instituttet ble opprettet i 1906 som det første tuberkulosesykehuset i Romania. I dag er sykehuset fortsatt landets viktigste medisinske- og forskningsinstitusjon innen lungesykdom og tuberkulose. Siden 1997 har instituttet også hatt rollen som koordinator av det nasjonale tuberkuloseprogrammet.
Romanian Angel Appeal Foundation (RAA) ble etablert i 1991. Formålet er å styrke utviklingen av forebygging, medisinsk behandling samt sosial og psykologisk støtte for mennesker som er rammet av kroniske sykdommer, med et spesielt fokus på sårbare grupper som risikerer diskriminering og sosial utstøtelse.
Association for Supporting MDR-TB Patients (ASPTMR) ble etablert i 2011 av pasienter med resistent tuberkulose for å ivareta pasienters helsemessige, psykologiske og sosiale behov. ASPTMR har blitt en viktig og anerkjent bidragsyter på tuberkulosefeltet i Romania. Siden 2013 har de mottatt midler fra Det globale fondet for å drive likemannsarbeid og psykososial støtte til pasienter med resistent tuberkulose for å sikre at de gjennomfører hele behandlingsforløpet.
Prosjektet er støttet av norske myndigheter og gjennomføres i perioden februar 2015 til april 2017.
Arbeidet vårt i Romania
Tuberkulosekontroll og opplysningsarbeid: LHL Internasjonals arbeid i Romania er en del av norske myndigheters støtte til det rumenske tuberkuloseprogrammet gjennom EEA grants/Norwegian Financial Mechanisms public Health Initiatives: Improving the health status of the population in Romania by increasing tuberculosis control.
Prosjektet koordineres av Marius Nasta-instituttet, og LHL Internasjonal har hovedansvaret i forhold til å sørge for at pasienter, sårbare grupper og befolkningen generelt har kunnskap om tuberkulose.
Målet med arbeidet vårt i Romania er økt kunnskap om tuberkulose, særlig blant pasienter og andre sårbare grupper. Vi utvikler informasjonsmateriell tilpasset målgruppen og gir helsepersonell opplæring i hvordan informasjonsmateriellet kan benyttes i kommunikasjon med pasientene.