Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Romania

Romania er det EU-landet som har høyest forekomst av tuberkulose, med rundt 15 000 nye tilfeller i året. Hovedutfordringen er mangelfull oppfølging av tuberkulosepasienter og dårlige behandlingsresultater for resistent tuberkulose.

Hvert år oppstår rundt 800 nye tilfeller av resistent tuberkulose, men kun rundt 60 prosent av tilfellene oppdages.

Av de pasientene som får behandling for multiresistent tuberkulose gjennom det nasjonale tuberkuloseprogrammet blir bare rundt 40 prosent friske. For å bedre denne situasjonen er det viktig å få på plass hurtigtesting av resistens, sørge for at alle anbefalte medisiner er tilgjengelig og følge opp pasientene på en god og helhetlig måte.

Les mer om Resistent tuberkulose

Samarbeidspartnere i Romania

LHL Internasjonals arbeid i Romania er relatert til ett spesifikt prosjekt i forbindelse med det rumenske tuberkuloseprogrammet. I dette arbeidet har vi tre samarbeidspartnere:

Marius Nasta-instituttet ble opprettet i 1906 som det første tuberkulosesykehuset i Romania. I dag er sykehuset fortsatt landets viktigste medisinske- og forskningsinstitusjon innen lungesykdom og tuberkulose. Siden 1997 har instituttet også hatt rollen som koordinator av det nasjonale tuberkuloseprogrammet.

Romanian Angel Appeal Foundation (RAA) ble etablert i 1991. Formålet er å styrke utviklingen av forebygging, medisinsk behandling samt sosial og psykologisk støtte for mennesker som er rammet av kroniske sykdommer, med et spesielt fokus på sårbare grupper som risikerer diskriminering og sosial utstøtelse.

Association for Supporting MDR-TB Patients (ASPTMR) ble etablert i 2011 av pasienter med resistent tuberkulose for å ivareta pasienters helsemessige, psykologiske og sosiale behov. ASPTMR har blitt en viktig og anerkjent bidragsyter på tuberkulosefeltet i Romania. Siden 2013 har de mottatt midler fra Det globale fondet for å drive likemannsarbeid og psykososial støtte til pasienter med resistent tuberkulose for å sikre at de gjennomfører hele behandlingsforløpet.

Prosjektet er støttet av norske myndigheter og gjennomføres i perioden februar 2015 til april 2017.

Arbeidet vårt i Romania

Tuberkulosekontroll og opplysningsarbeid: LHL Internasjonals arbeid i Romania er en del av norske myndigheters støtte til det rumenske tuberkuloseprogrammet gjennom EEA grants/Norwegian Financial Mechanisms public Health Initiatives: Improving the health status of the population in Romania by increasing tuberculosis control.

Prosjektet koordineres av Marius Nasta-instituttet, og LHL Internasjonal har hovedansvaret i forhold til å sørge for at pasienter, sårbare grupper og befolkningen generelt har kunnskap om tuberkulose.

Last ned

Les hvorfor god helsekommunikasjon er viktig for tuberkulosesyke

Målsetting og resultater i Romania

Målet med arbeidet vårt i Romania er økt kunnskap om tuberkulose, særlig blant pasienter og andre sårbare grupper. Vi utvikler informasjonsmateriell tilpasset målgruppen og gir helsepersonell opplæring i hvordan informasjonsmateriellet kan benyttes i kommunikasjon med pasientene.

Les også: Ofte stilte spørsmål om tuberkulose.

Les mer om

Kart over Romania

Støtt vår kamp Gi en gave til tuberkulosesyke

Vipps logo

Vipps til 49236

Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.

Konto

Bank

Kontonummer: 1503 33 09462

Konto

Gi et månedlig beløp

Bli fast giver