Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Illustrasjon fra kurs

Nettbasert kurs i helsekommunikasjon for zambiske sykepleiere

Helsekommunikasjon har i mange år vært en av LHL Internasjonals fanesaker.

Gjennom et pilotprosjekt sammen med vår partnerorganisasjon CHEP, det zambiske helsedepartementet og det nasjonale sykepleierrådet, har vi utviklet et nettbasert kurs i helsekommunikasjon som skal være tilgjengelig for alle sykepleiestudenter i Zambia.

Kurset ble lansert i hovedstaden Lusaka 3. desember i år.

HC-kurs.JPG

Helsekommunikasjon er å bruke kommunikasjon strategisk for å bedre helse og forebygge sykdom. Et godt samarbeid mellom helsearbeider og pasient er avgjørende for både pasientens helse, og helsearbeidernes jobbtrivsel. God kommunikasjon bidrar til å skape et godt miljø som motiverer pasienter og helsearbeidere i å nå målene sine, samt reduserer konflikt og stress.

Sykepleiere i Zambia har ofte en tøff arbeidshverdag med mange pasienter og lite ressurser. Gjennom kursene vi har holdt, får vi ofte høre historier om konflikt med pasientene og om situasjoner det har vært  vanskelig å håndtere. Gjennom å reflektere over disse situasjonene og egne handlinger, samt lære nye metoder for bedre kommunikasjon, opplevde sykepleierne å få en ny arbeidshverdag.

Helsedepartementet ønsket derfor at helsekommunikasjon skulle inngå i sykepleierutdannelsen i Zambia, og som ledd i dette har vi kurset over 100 sykepleielærere fra hele landet de siste par årene. Og for å sikre at alle de tusenvis av sykepleiestudentene skal få god opplæring i helsekommunikasjon, har vi laget et nettbasert kurs, eller E-læringskurs, som det kalles. Kurset er produsert av Plott, og er nå klart for å tas i bruk. Vi starter med sykepleieskolene i de tre største byene, Lusaka, Kitwe og Ndola, i begynnelsen av 2020.

Vi takker det zambiske helsedepartementet og sykepleierrådet for å satse på helsekommunikasjon som et viktig fag i sykepleierutdanningen. Kurset vil også brukes som videreutdanning for sykepleiere som allerede er i arbeid . Vi tror dette vil gjøre en stor forskjell, ikke bare på alle tuberkulosepasientene, men for alle brukere av helsevesenet i Zambia.

mona-HC.jpg

E-læring i helsekommunikasjon ble lansert i Lusaka 3. desember 2019. Helsedepartementet var representert ved direktøren for folkehelse, Dr. Andrew Silumesi (høyre). Her sammen med direktøren for CHEP, Roy Mwilu, og daglig leder for LHL Internasjonal, Mona Drage. 

 

Støttet av Stiftelsen Dam

Støttet av Stiftelsen DAM

Utviklet i samarbeid med Plott.

Plott