Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

En nese for tuberkulose

Vi vet det at mange dyr har en fantastisk luktesans. Tanzanianske kjemperotter gjør en fantastisk og banebrytende innsats i kampen mot tuberkulose i Tanzania. Populært kalles rottene for HeroRats, altså helte-rotter.

LHL Internasjonal og våre partnere i Tanzania går nye veier for å løse utfordringer med tuberkulose i Tanzania. Et stort antall mennesker i verden  lever med uoppdaget tuberkulose; i følge Verdens helseorganisasjon dreier det seg om rundt 3 millioner mennesker. Disse er det svært viktig å finne , slik at de kan få behandling og bli friske. En annen grunn til at det er viktig å finne alle de syke, er at man på den måten hindrer videre tuberkulosesmitte. En person med uoppdaget tuberkulose kan nemlig smitte 10-15 andre i løpet av et år.

APOPO er en belgisk forskningsinstitusjon som har ønsket rotter velkommen inn i kampen mot tuberkulose. Rottene har en fantastisk luktesans, og teamet på APOPO trener dem opp til å lukte seg frem til tuberkulosebakterien i spytteprøver som sendes fra ulike sykehus i millionbyen Dar es Salaam.

Og rottene er raske og nøyaktige. De kan lukte på 50 prøver i løpet av 8 minutter.

Til sammenligning bruker en laboratoriearbeider en hel dag på å undersøke like mange prøver. Tuberkulose kan være krevende å diagnostisere, og i en del tilfeller er ikke laboratorietestene sensitive nok til å oppdage bakteriene. I Tanzania sendes prøver fra personer med symptomer på tuberkulose, som laboratoriepersonell ikke har klart å finne bakterier i, til APOPO-laboratoriet. Her tar rottene over jobben. Rottene markerer tuberkulose i svært mange prøver hvor sykehusenes laboratorier ikke hadde klart å stille noen diagnose.

36.-Lena,-Rattrainer,-Hamiz,-Hedvig,-George.JPG

APOPO teamet i  Dar es Salaam sammen med LHLI og MUKIKUTE-teamet.

LHL Internasjonal og APOPO samarbeider og støtter tuberkuloseprogrammet i Dar es Salaam og pasientorganisasjonen MUKIKUTE. Når rottene finner positive tuberkuloseprøver, tar APOPO kontakt med pasientorganisasjonen MUKIKUTE, som oppsøker pasienten og gir beskjed: "du har tuberkulose og nå kan du få behandling og bli frisk".

32.-Hedvig-with-her-adopted-Hero-Rat-Carolina.JPG

Seniorrådgiver i LHL Internasjonal, Hedvig Amdal har adoptert HeroRat Carolina. Carolina er en ekte heltinne  som kan søke etter tuberkulose i oppspyttprøver 96 ganger så raskt som en laboratorietekniker. For kun 9$ i måneden eller $99 i året kan du også fjernadoptere en HeroRat og redde mange liv! www.apopo.org

Vil du støtte LHL Internasjonal og MUKIKUTE i kampen mot tuberkulose i Tanzania, Vipps 49236

Støtt vår kamp Gi en gave til tuberkulosesyke

Vipps logo

Vipps til 49236

Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.

Konto

Bank

Kontonummer: 1503 33 09462

Konto

Gi et månedlig beløp

Bli fast giver