Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Historien om Jacqueline

Desember og juletid er ganske annerledes i Malawi enn i Norge. Landet har vært hardt rammet av Covid 19, i tillegg til tuberkuloseepidemien og de andre fattigdomsproblemene Malawi sliter med. Etter en langvarig unntakstilstand og lock down på grunn av korona er landet og befolkningen fortsatt sterkt preget. Her er historien om Jacqueline.

På toppen av dette er landet nå inne i det som kalles "sultesesongen", som begynner rundt desember. Det er mange måneder siden innhøstingen, og mange familier har lite igjen av matlagrene sine. Når det i tillegger også lenge til neste innhøsting, er det tøft for mange. Mange sliter med å få mat på bordet. I denne situasjonen er det ekstra alvorlig å bli rammet av tuberkulose, ogde som er syke trenger mat i tillegg til medisiner, for å bli frisk. 

En av de som har fått hjelp LHL Internasjonal og våre frivillige er lille Jaqueline. Jaqueline bodde sammen med begge foreldrene sine, men da faren måtte reise bort for å jobbe og tjene penger, ble moren alene med henne. De hadde lite penger og lite mat.

Plutselig ble Jaqueline syk. Hun orket ikke å spise, og ble tynn og svak. Etter en stund ble hun raskt verre.

Moren var overbevist om at datteren hadde fått korona, og ble livredd. Mange malawiere har lite tilgang til helseinformasjon, og det har oppstått mange myter og rykter om korona. Det er vanlig å tenke på sykdommen som en dødsdom. Moren til Jaqueline var av dem som så på korona som en dødbringende sykdom. Siden hun også hadde veldig lite penger, trodde hun ikke hun kunne klare å ta seg av den syke datteren. I panikk overlot hun Jaqueline til tanten sin, og flyktet selv vekk.

Men historien endte heldigvis godt: Tanten tok kontakt med våre frivillige behandlingshjelpere, som holder til i området hvor hun bor. Disse tok Jaqueline straks med til sykehuset, hvor hun ble undersøkt, og det viste seg at hun hadde tuberkulose! For Jaqueline var dette en god nyhet, siden det fins medisiner mot tuberkulose. Hun ble satt på behandling med en gang, og etter et halvt år ble hun erklært frisk. Hun har begynt å spise igjen, og trivselen og smilet har kommet tilbake! Hun bor fortsatt hos tanten sin og har det bra der, og faren sender penger når han kan.

Støtt vår kamp Gi en gave til tuberkulosesyke

Vipps logo

Vipps til 49236

Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.

Konto

Bank

Kontonummer: 1503 33 09462

Konto

Gi et månedlig beløp

Bli fast giver