Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Fra ubrukelig til inkludert

- Helsekommunikasjon for inkludering av personer med funksjonsnedsettelser

Helsekommunikasjon- altså hvordan helsepersonell møter og samhandler med pasientene, er en viktig del av våre tuberkuloseprosjekter. Vi har over de siste 5 årene gitt opplæring i helsekommunikasjon til 20 000 helsearbeidere og frivillige, og dette har bidratt til at tuberkulosepasienter opplever at kommunikasjon er bedre, og det er enklere å fullføre den lange tuberkulosebehandlingen. Og helsearbeidere og frivillige trives bedre med arbeidet sitt.

Å møte alle mennesker på lik linje, uten stigma og diskriminering, er avgjørende for å gjøre en god jobb. Dessverre ser vi i mange land at særlig utsatte grupper har dårlige erfaringer med helsevesenet, og derfor kvier seg med å oppsøke hjelp. I et nytt prosjekt hvor vi jobber med mennesker med varige funksjonsnedsettelser etter tuberkulose, har vi derfor videreutviklet helsekommunikasjonskonseptet til å inkludere dette.

I tillegg til å lære grunnleggende kommunikasjon, inneholder nå kurset en bevisstgjøring rundt hva det er å ha et inkluderende samfunn, helsevesen, samt en inkluderende tankegang. Det er øvelser og diskusjoner om ulike typer funksjonsnedsettelser og hvordan vi kan redusere barrierene.

Vi har allerede begynt å trene helsearbeidere i Malawi, og skal videreføre dette i Tanzania og Sudan. Et digitalt kurs på engelsk som vil bli tilgjengelig for alle er også underveis.

IHC.jpg

Før kurset behandlet jeg mennesker med funksjonsnedsettelser som ubrukelige mennesker som ikke kan bidra med noe. Fra nå av vil jeg begynne å inkludere dem i de daglige gjøremålene i vårt lokalsamfunn.

- frivillig behandlingshjelper, Malawi

Støtt vår kamp Gi en gave til tuberkulosesyke

Vipps logo

Vipps til 49236

Vipps 250 kroner for å støtte en tuberkulosesyk gjennom behandlingen.

Konto

Bank

Kontonummer: 1503 33 09462

Konto

Gi et månedlig beløp

Bli fast giver