Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Merete Taksdal

Verdens tuberkulosedag i Tanzania

Hornorkester, dansere, taler og utstillinger er faste ingredienser når verdens tuberkulosedag markeres i Tanzania – ett av de 22 land i verden som er hardest rammet av tuberkulose.

Laboratorieansvarlig Kimori i Temekes kommunale helsetjeneste ønsker at barn og unge skal få interesse for å jobbe i helsesektoren. Han har derfor rigget opp et mikroskop der skolebarn kan komme og se på tuberkulosebakterierier. Han forteller engasjert om prosessen for å farge preparatene kjemisk slik at bakteriene kommer til syne på objektglassene.

Med over 4000 tuberkulosetilfeller i året, har de nok å gjøre på laboratoriet i Temeke. For hvert tilfelle som oppdages er det veldig mange som må undersøkes. Barna var begeistret for dette tiltaket, og viste stor tålmodighet i køen for å kikke i mikroskopet. Samtidig fikk de også nytte av informasjon om sykdommen og symptomer som for eksempel hoste og vekttap. Dette er kunnskap de tar med hjem og dermed sprer til flere.

LHL Internasjonal er glad for alle kreative metoder samarbeidspartnerne bruker i kampen mot tuberkulosen. Folkeopplysning til skolebarn er et godt tiltak, og vi håper det inngår også i TB-dagen i 2015.