Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

E-post for tillitsvalgte

Tillitsvalgte med verv "Leder" og "IT-kontakt / Medlemsansvarlig" får e-postkonto av LHL, med tilgang til lagets e-post. Veiledning: Slik får du tilgang til epost. Og - logg inn på e-post.

Dame på tur, med staver på steinete sti

LHL – en åpen og inkluderende organisasjon

Bak denne overskriften lurer det mange utfordringer. I 2014 utviklet LHL et eget kurshefte som omhandler noen av disse. Kurset er fortsatt like aktuelt.

Organisasjonskulturen «ligger i ryggmargen» og preger både våre ord, handlinger og oppførsel. Når tenkte du sist gjennom hva det innebærer, og hvordan du bidrar til å gjøre LHL åpen og inkluderende?

I kursheftet står det:

Organisasjonens menneskesyn og etiske retningslinjer har sitt utspring i allmenngyldige verdier og normer som toleranse, rettferdighet, lojalitet, ærlighet, pålitelighet, sannferdighet og at man skal behandle andre slik man selv ønsker å bli behandlet.

Både ansatte, tillitsvalgte og medlemmer blir med det utfordret og i kursheftet invitert til å diskutere noen dilemma som kan oppstå i organisasjonen.

Bruk av parfyme:

Eksempel: På et møte tar en av deltakerne kontakt med møteleder i en pause. Hun sier at hun blir dårlig av å sitte i plenumsalen da det er tre personer som «oser av parfyme og hårspray». Hun har doblet doseringen av lungemedisinen sin uten at dette hjelper.

1. Hvordan synes dere møtelederen skal møte denne damen, og hva skal han/hun svare?

2. Hvordan ville du som møteleder løse dette problemet som har oppstått?

3. Hva kan du som møtearrangør gjøre i framtiden for å hindre likende situasjoner?

Rykter og mobbing:

Eksempel: Harald er ny i LHL. Han skiller seg ut fra de andre medlemmene. Han har piercinger og tatoveringer, og håret er samlet i en lang hestehale på ryggen. Harald opplever at mange av de andre unngår ham, og han har også oppfattet at flere snakker nedsettende om ham. Han liker imidlertid veldig godt å delta på trimmen. Nå har han tatt kontakt med styret i lokallaget og sagt han har lyst til å bli triminstruktør, og ber om å få delta på et kurs.

1. Diskuter hvordan styret bør svare på henvendelsen fra Harald og hva styret kan gjøre for å stoppe eventuell baksnakkelse.

Eksempel: Ahmed er fra Iran og ble aktiv i et lokallag etter at han hadde deltatt på et matlagingskurs for menn. Han er muslim, og opplever seg trakassert av Hans Olav som sitter i styret. Nå har Ahmed gitt beskjed om at han vil melde seg ut av laget dersom det han opplever som mobbing ikke tar slutt.

2. Hvordan bør styret håndtere denne saken?

Bestill kursheftet

Kursheftet "LHL – en åpen og inkluderende organisasjon" kan bestilles ved å sende en e-post til . Heftet er ment som en hjelp til å dra i gang diskusjoner om hva det vil si å være åpen og inkluderende organisasjon. Men kan også brukes som grunnlag for egenrefleksjon rundt tema.