Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Betennelse i hjerteposen Perikarditt

Rundt hjertet ligger det en dobbel hinne – en ”pose” – som beskytter hjertet. Hvis det blir betennelse i posen, vil du få stikkende smerter i brystet.

Definisjon

Hjerteposen er dobbel, mellom de to lagene er det litt væske. Den innerste hinnen ligger tett inntil hjertet og glir fram og tilbake mot den ytre hinnen når hjertet arbeider.

Faguttrykk:

  • Perikarditt = betennelse i hjerteposen.
  • Peri = omkring.
  • Karditt = betennelse i hjertet.
  • Perimyokarditt = betennelse som også omfatter selve hjertemuskelen.

Årsak

Det kan være flere årsaker til betennelse i hjerteposen: ofte er det et virus, i andre tilfeller kan betennelsen oppstå i som følge av et hjerteinfarkt, ved revmatisk sykdom eller som følge av annen sykdom. I mange tilfeller finner man ingen god forklaring. Oftest er perikarditten en akutt hendelse som går fort over. I noen tilfeller er betennelsen mer kronisk og krever lengre tids behandling.

Symptomer

Dersom det blir betennelse i hjerteposen, vil du kjenne dette som smerter i brystkassa. Smertene er ofte relativt skarpe, stikkende, og kan også stråle ut mot ryggen, nakken, skuldrene og venstre arm. Smerten kan variere med kropsstillingen. Likedan gjør det vondt når du hoster og puster dypt.

I enkelte tilfeller kan det bli større væskeansamlinger i væskeposen, da vil hjertets arbeid bli hindret.

Betennelse i hjerteposen kan påvises med medisinske undersøkelser. Når legen lytter med stetoskop, vil han eller hun ofte høre en spesiell gnisselyd. Det kan også bli forandringer på EKG – elektrokardiogram, og betennelsen vil gjerne synes på en ultralydundersøkelse som økt væskemengde i perikardposen.

Undersøkelse

EKG er et "øyeblikksbilde" av hjertet. Det tas mens du ligger i ro på ryggen, med elektroder festet på brystveggen og på begge armer og bein.

EKG

Behandling

Smertene ved betennelse i hjerteposen kan av og til forveksles med hjerteinfarkt. Derfor blir de fleste med betennelse i hjerteposen lagt inn på sykehus for undersøkelse. Behandlingen er medikamenter, litt avhengig av årsaken. Dersom bakterier er årsaken, vil du få antibiotika, men det er sjelden. I de fleste tilfeller er betennelsesdempende/smertestillende medisiner aktuelt.

Spesielle forholdsregler

Inntil du er frisk bør du unngå hard fysisk belastning.