Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Et sunnere liv Ta vare på helsen - tips og råd for et sunnere liv

Gode levevaner er vesentlig både for å forebygge kroniske sykdommer og for å ha et godt liv med sykdom. Her finner du informasjon og råd om en helsefremmende livsstil.

Tema: lunge

Kosthold og ernæring ved kols

Et næringsrikt kosthold er viktig for personer med lungesykdom. Det kan gi økt livskvalitet og overskudd, bidra til forebygging av infeksjoner i lungene og andre sykdommer, samt bidra til å holde vekten stabil.

KOLS og vektreduksjon

KOLS er en sykdom som kan påvirke kroppsvekten på flere måter. Mange med KOLS ønsker også å gå ned i vekt av ulike grunner.

Alle med kols kan trene

Noe av det viktigste du kan gjøre dersom du har kols er å være fysisk aktiv. Å bli andpusten under aktivitet er helt naturlig.

Slimmobilisering

Slimmobilisering er et viktig tiltak for å forebygge slimstagnasjon (opphopning av slim) i lungene. Ved kronisk lungesykdom er slimhinnene i luftveiene ofte irritert og slimproduksjonen øker. Mye slim gir grobunn for infeksjon, og det er derfor viktig å kvitte seg med slimet for å holde luftveiene åpne og for å forebygge lungeinfeksjon.

Beskytt lungene i kulda

Barn, ungdom og voksne med kroniske luftveissykdommer, og spesielt astma og kols, tåler kulden dårligere enn andre. Ved å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en buff eller et annet plagg foran nese og munn, blir luften man puster inn både litt varmere og litt fuktigere og man kan unngå pusteproblemer.

Oksygen på flyreise

Kolspasienter og andre med lungesykdom kan ha behov for oksygentilførsel på lengre flyturer. Trenger du særordninger for bruk av oksygen på flyet, vil mange flyselskaper kreve at du ordner det minst 48 timer i forveien.

Margrethe Sellæg og Helle Grøttum i kolsskolen

Kolsskolen

Gjennom fire filmer møter du en brukerrepresentant, som deler sine opplevelser rundt det å få kols - og hvordan han lever med kols og takler hverdagen på godt og vondt. Du møter også lungespesialist, sykepleier, fysioterapeut, ernæringsfysiolog, psykolog, ergoterapeut og pasientombud - som alle bidrar med sin kompetanse.

Gå til kolsskolen
Bli med på Hjertekampen

Tren med LHL: 3 x 30 minutter i uken for et sterkere hjerte

Aktivitet bidrar til god helse. Bli med på Hjertekampen, et gratis, enkelt og inspirerende treningsprogram og kostholdsprogram. Det er utviklet av LHLs fysioterapeuter sammen med lege og ernæringsfysiolog.

Tren med LHL - Hjertekampen

Om kolesterol

Flere enn ventet har trolig arvelig høyt kolesterol

Familiær hyperkolesterolemi, også kalt FH eller Müller-Harbitz' sykdom, er en arvelig lidelse som gir svært høye nivåer av kolesterol (total- og LDL-kolesterol) gjennom hele livet. Dersom tilstanden ikke behandles kan den føre til tidlig koronar hjertesykdom, som hjerteinfarkt og angina pectoris.

– Jeg er glad jeg sjekket meg

Høyt kolesterol er ikke noe du merker på kroppen. Det erfarte Oda Louise (29). Hun trodde hun var utenfor risikogruppen, ung og forholdsvis sunn som hun var.

Derfor er kolesterolnivået viktig for helsen din

Høyt kolesterol er en av de vanligste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer. Og hele 6 av 10 personer over 18 år vet ikke om de har for høyt kolesterol. Heldigvis er det enkelt å minske kolesterolet ved hjelp av riktige matvarer. Her er ernæringsfysiologens råd!

Laks med mangosalsa

Matoppskrifter

Trenger du tips til en sunnere middag, inspirasjon til noe eksotisk eller noe som kan lages raskt? LHLs kostholdseksperter har samlet gode, velsmakende og sunne frokoster, middager, desserter og mye mer - som garantert blir en suksess i heimen! Du finner også flere allergivennlige oppskrifter her.

Se våre matoppskrifter