Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Illustrasjon av røntgen av lunger

Lungesykdommer

Årsak, symptomer, behandling, prognose og annen nyttig informasjon om ulike lungesykdommer.

Les mer om

Alfa-1 antitrypsinmangel

Alfa-1 antitrypsinmangel er en arvelig sykdom. Når du anstrenger deg, blir det tungt å puste og du får åndenød. Du blir trøtt og mindre opplagt fordi lungene ikke lenger tar opp like mye oksygen som før.

Anstrengelsesutløst astma

Anstrengelsesutløst astma skiller seg fra vanlig astma ved at pusteproblemene bare oppstår etter større anstrengelser. Vanligvis opptrer denne formen for astma i tillegg til vanlig astma, og det er oftest unge som rammes.

Arbeidsrelatert astma

Omtrent 15 prosent av all astma blant voksne kan kommer av påvirkning på arbeidsplassen. Dersom astmasymptomene blir verre på jobb og bedre når du er borte fra jobben, er sykdommen arbeidsrelatert.

Astma

Astma er en sykdom som forandrer seg gjennom livet. Derfor er det viktig å tilpasse medisinen etter symptomene og plagene.

Astma hos barn

Rundt 50 prosent av alle som har astma får de første symptomene før de fyller ti år, og mange har sitt første astmaanfall før de fyller seks.

Bronkiektasi

Bronkiektasier er små, lokaliserte utposninger eller utvidelser i luftveiene, bronkiene, som kan være medfødte eller ervervede. De oppstår som følge av skade på bronkieveggen.

Kols

Kols er en samlebetegnelse på en gruppe kroniske lungesykdommer som fører til hindret luftstrøm gjennom luftveiene. Det er en alvorlig lungesykdom med varig nedsatt lungefunksjon.

Yrkesrelatert kols

Hvis du er utsatt for mye støv, røyk og gass på jobben, kan du være i faresonen for å få yrkesrelatert kols. Faktorer i arbeidsmiljøet kan øke risikoen for kols, også hos ikke-røykere.

Lungebetennelse

Lungebetennelse er en betennelsesprosess i lungevevet. Betennelsen skyldes en infeksjon. Når lungevevet blir betent, blir det tyngre å puste. Jo mer omfattende lungebetennelsen er, desto tyngre blir det å puste.

Lungeemboli

Lungeemboli er en blodpropp som følger med blodet og setter seg fast i et blodkar i lungen.

Lungefibrose

Denne sykdommen medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.

Lungekreft

Når ondartede svulster som oppstår i lungene og/eller luftveiene (bronkiene), er det lungekreft. Cirka 90 prosent av alle tilfeller av lungekreft er kreft i bronkiene.

Pulmonal hypertensjon

Hvis gjennomsnittstrykket i lungepulsåren overstiger 20 mmHg i hvile, har du pulmonal hypertensjon. Ubehandlet fører pulmonal hypertensjon etter hvert til høyresidig hjertesvikt.

Sarkoidose

Sykdommen kan gi utslag i lunger, hud, ledd, øyne, lymfeknuter og andre organer. I tillegg vil du føle deg trøtt, slapp og ofte gå ned i vekt. Sarkoidoseforandringer i lungene er vanligst og kan gi tørrhoste og tung pust.

Søvnapné

Søvnapné er en sykdom hvor en sovende person opplever pustestopp som varer over ti sekunder. Søvnapné innebærer at du kan ha mange kortvarige pustestans i løpet av natten. Apné betyr "ikke pust".

Margrethe Sellæg og Helle Grøttum i kolsskolen

Kolsskolen

Gjennom fire filmer møter du en brukerrepresentant, som deler sine opplevelser rundt det å få kols - og hvordan han lever med kols og takler hverdagen på godt og vondt. Du møter også lungespesialist, sykepleier, fysioterapeut, ernæringsfysiolog, psykolog, ergoterapeut og pasientombud - som alle bidrar med sin kompetanse.

Gå til kolsskolen