Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Allergi hos dyr

Også dyr kan ha astma og allergi. 5 prosent av katter er allergiske mot mennesker og 20 prosent av hester har astma

Det er ikke bare vi mennesker som utvikler allergi. Også i dyreriket forekommer allergi, astma og atopisk eksem. Både hunder, katter og hester rammes.

Katteastma regnes som en vanlig kattesykdom. Rundt én av 200 katter plages av dette. Rasekatter som siamesere er mer utsatt. Katter med katteastma kan få en forverring dersom de bor i et hus hvor mennesker røyker.

Vanligst er allergi overfor innsektstikk, særlig mot visse typer fluer som gir atopisk eksem.

Matallergi, allergi mot støv og pollen er også vanlig. Dyrene har samme symptomer som oss mennesker, de kan få mage-tarmplager, kløende eksem med sår og sprekker, og til og med pustebesvær som astma. I følge "Global atlas of allergy" har 10 – 20 prosent av voksne hester i deler av den tempererte sone astmalignende symptomer utløst av at de puster inn støv i stallene.

Astma og allergi hos dyr behandles på samme måte som hos oss. Unngå det de ikke tåler om mulig. Ellers brukes inhalasjonsmedisin, kløestillende medikamenter og allergivaksine. En veterinær vil kunne ta allergitest på kjæledyret for å styrke eller svekke mistanke om allergi.

Les mer om Pelsdyrallergi

Syns du dette var interessant? Hør vår podkast om rare allergier:

 

Kilde

Global atlas of allergy

I praksis er det mulig å være allergisk mot det aller meste. I denne episoden snakker vi om sjeldne og merkelige allergier, som allergi mot kjøtt, kakerlakker og parasitter. Visste du at katter kan være allergisk mot mennesker?