Allergi mot husstøvmidd
Definisjon
Vi antar at rundt 14 prosent av den norske befolkningen har middallergi.
Barn med atopisk sykdom (atopisk eksem, pollenallergi, allergisk astma) er mest utsatt for middallergi. Personer som har atopisk sykdom i nær familie og bor i boliger med mye midd er også utsatt.
Årsak
Husstøvmidden er så liten at du må ha mikroskop for å se den. Størrelsen varierer fra 0,2 – 0,4 mm. Midden har det aller best når temperaturen er 25 grader eller høyere og luftfuktigheten overstiger 70 prosent. Derfor formerer den seg godt i sengetøyet, madrassen og sengebunnen på soverommet. Du kan også finne midd i stoppede barneleker, stoppede møbler, tepper og andre tekstiler.
Husstøvmidden er så liten at du må ha mikroskop for å se den. Foto: Shutterstock.
Husstøvmidd lever hovedsakelig av hudavfall (flass) fra mennesker eller sopp som vokser på disse hudrestene.
Det er først og fremst proteinene (allergener) i avføringen fra midden som forårsaker allergi ved at støvet fra avføringen blander seg med husstøv, virvles opp og pustes inn.
En rekke undersøkelser har vist at antall husstøvmidd gjennomgående er høyere i «fuktige» hjem.
Symptomer
Typiske symptomer er
- kløe i øynene
- tett nese
- rennende nese
- nysing
- eksem
Allergien kan også utløse astmasymptomer med piping i brystet, pusteproblemer og unormal trøtthet. Plagene er verst om natten og morgenen, fordi det er i sengen vi får nærkontakt med midden.
Undersøkelse
En allergitest er et hjelpemiddel for legene for å finne ut om du har allergi og hva du er allergisk mot. Vanligvis kan fastlegen avklarer om du har allergi ut fra de symptomene du har og eventuelt supplere med en prikktest eller blodprøve.
Testen måler forekomsten av spesifikt IgE, en type protein som blir produsert av immunsystemet i kroppen og som er det primære antistoffer som er ansvarlige for allergiske reaksjoner.
Når svaret på testen er klart vil legen sammenligne symptomene du har hatt med resultatet av testen.
- En positiv test behøver ikke bety at du er allergisk.
- En negativ test kan også innebære at du ikke har blitt testet for det allergenet som du faktisk er allergisk mot.
Noen ganger kan det være nødvendig å ta utvidede tester som for eksempel lappeprøver, testing direkte på huden, eller utredning for astma hvis det foreligger symptomer fra lungene.
Det er viktig at du får en korrekt diagnose slik at du kan få riktig behandling. Legen skal også gi deg god veiledning med nyttige hverdagsråd som letter symptomene, gjør hverdagen enklere og gir deg bedre livskvalitet.
Selv om du ikke har allergiske plager kan du teste positivt på ett spesielt allergen. Derfor er det viktig at prøveresultatet tydelig kobles til eventuelle symptomer før du får behandling.
Her finner du mer informasjon om allergitesting og diagnoser.
Behandling
Den medisinske behandlingen består av allergimedisin og/eller astmamedisin. Hvis du har eksem kan du tilpasse behandlingen med kremer i samråd med legen.
Middallergi kryssreagerer med
- kakerlakk
- skalldyr
- snegler
Det betyr at du kan få de samme symptomene ved kontakt med kakerlakker som når du spiser skalldyr og snegler.
Forebygging
For å bli kvitt allergien mot husstøvmidd må du først og fremst fjerne midden. I tillegg kan du få behandling med medisiner som virker mot symptomene.
Vask og rens
For å drepe midden må du vaske sengetøyet på minst 60 grader. Dyne og pute må vaskes på 60 grader eller renses. Kosedyr bør også få en runde i vaskemaskinen en gang i måneden.
Generelt bør du skifte på sengen minst hver 14. dag og vaske dyner og puter minst to ganger i året.
Ikke re opp
Det beste er om du lar sengen være når du står opp, og bare åpner dynen til side slik at fuktigheten fra natten kan fordampe i løpet av dagen.
Det er mulig å kjøpe såkalte middtrekk til pute, dyne og madrass. Undersøkelser har imidlertid ikke vist at disse har noen dokumentert effekt. Hvis du likevel vil prøve et middtrekk er det tilstrekkelig med trekk over laken og pute.
Rengjøring
Du bør gjøre rent så ofte at støv ikke samler seg under sengen eller på overflater.
Vegg-til-vegg tepper og andre gulvtepper er greit å unngå, siden de samler mye støv.
Temperatur
Det er viktig at temperaturen på soverommet ikke er for høy, helst mellom 15 og 18 grader.
Luftfuktighet
Anbefalt innendørs luftfuktighet, som gir god komfort og lav risiko for økt vekst av mikroorganismer og muggsopp, er
- Sommer: 20–60 prosent RF (relativ luftfuktighet) ved 20 °C
- Vinter: 20–40 prosent RF ved 20 °C
Utlufting
Når du lufter godt to til tre ganger om dagen vil det bidra til å senke luftfuktigheten generelt.
I pollensesongen og ved høy utendørs luftforurensning vil lufting via ventiler eller vinduer kunne føre til økt luftforurensning innendørs og et dårligere inneklima.
Brosjyre
Gode råd for et godt innemiljø