Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Sprut av parfyme
Foto: Shutterstock

Helseplager og irritasjon fra parfymedufter

Disponerte barn vil være spesielt sensitive for å utvikle astma og allergi i kontakt med parfymerte produkter.

Parfymedufter kan være til stor irritasjon og helseplage for både friske mennesker og de som av ulike årsaker er spesielt overfølsomme. Barn som er disponerte for å utvikle astma og allergi, kan være spesielt sensitive for å utvikle sykdommer i kontakt med parfymerte produkter.

Vær også ekstra oppmerksom på små barn fordi kroppene deres fortsatt er i vekst og utvikling og immunforsvaret ikke er ferdig utviklet. Det gjør dem ekstra sårbare i tillegg til at deres luktesans er sterk.

Vis hensyn

Tenk deg om før du dynker deg med godlukt om du skal være tett på andre mennesker – og spesielt der barn er tilstede. Husk at om du reduserer din egen bruk av duftende produkter, vil du også redusere egen risiko for å utvikle overfølsomhet.

For mange som er duftoverfølsomme, er det vanskelig å si fra, og derfor er det ekstra viktig å tenke på omgivelsene før vi påfører oss sterke dufter fra ulike kosmetikk- og kroppspleieprodukter eller bruker klær som lukter sterkt av skyllemiddel.

Helle Grøttum, LHL Astma og allergi
Helle Grøttum, LHL Astma og allergi

Last ned og skriv ut din egen parfymeplakat

Vis hensyn - unngå parfyme

Last ned

Meld bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter

I Norge har vi et Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter og i perioden fra 2008 til 2014 mottok bivirkningsregisteret totalt 442 meldinger.

FHI: Meld fra om bivirkninger av kosmetiske produkter.

Produkter til fuktighetspleie (hudkrem, gel, serum, olje), solkremer og produkter til hudrens er de produkttypene som hyppigst har blitt meldt inn til bivirkningsregisteret.

Typiske innmeldte bivirkninger i samme periode var hudreaksjoner i form av eksem/utslett, rødhet, kløe, svie og hevelser samt elveblest, rennende øyne/nese og noen tilfeller av allergisk sjokk (anafylaksi). I tillegg er parfymedufter en av flere utløsende årsaker til forverring av astma og kols.

Les om parfymedufter til besvær og LHL policy på parfymedufter i det offentlige rom.