Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Et utvalg friske grønnsaker
Foto: Shutterstock

Lav FODMAP-diett ved irritabel tarm

Mageplager er veldig vanlig. Mellom 15 og 20 % av befolkningen har uforklarlige mageplager som oppblåst mage, luftplager eller uregelmessige og/eller hyppige toalettbesøk. Tilstanden kalles irritabel tarm-syndrom eller Irritable Bowel Syndrome (IBS).

Diagnosen brukes ofte når tilstanden ikke kan forklares med sykdom. Mange opplever at mat har sammenheng med deres mageplager.

Lav FODMAP-diett handler om å redusere inntak av matvarer med høy FODMAP og erstatte dem med matvarer med lav FODMAP. Lav FODMAP-dietten er utviklet av Shephard ved Monash-universitetet i Australia. I Norge har Nasjonalt kompetansesenter for funksjonelle mage-tarmsykdommer ved Haukeland universitetssykehus god informasjon om irritabel tarm (IBS).

Hva er FODMAP

FODMAP er visse kortkjedede karbohydrater som finns naturlig eller som tilsetningsstoffer i mat og som trigger IBS-symptomer. Disse karbohydratene fordøyes dårlig i tynntarmen og passerer ufordøyd til tykktarmen hvor de forårsaker oppblåsthet, magesmerter, gassdannelse og avføringsforstyrrelser hos personer med IBS.

FODMAP står for:
  Betydning Beskrivelse Hvordan det fordøyes
F Fermenterbare Prosessen som skjer når det dannes gass i tarmen  -
O Oligosakkarider Fruktaner og galaktaner (i bl.a.  hvete, løk, kål) Brytes ikke ned men går ufordøyd til tykktarm og danner gass
D Disakkarider Laktose (i melk, iskrem, brunost m.m.) Må ha laktase for å brytes ned
M Monosakkarider Fruktose (i bl.a. frukt og honning) Fordøyes best sammen med glukose
A and/og  -  -
P Polyoler Sukkeralkoholer (i bl.a. frukt, blomkål, kunstige søtningsmidler) Absorberes langsomt, gir gass ved stort inntak 

Mat med høy og lav FODMAP

Tabellene gir en oversikt over mat som erfaringsmessig gir symptomer hos en del personer.

Eksempler på matvarer
- med høy FODMAP - med lav FODMAP
  • Eple
  • Bjørnebær
  • Mango
  • Artisjokk
  • Gul løk
  • Hvitløk
  • Sopp
  • Soyabønner
  • Grønne erter
  • Kikerter
  • Fersken
  • Fiken
  • Pære
  • Vannmelon
  • Hvete
  • Rug
  • Bygg
  • Melk
  • Honning
  • Fruktose
  • Kamillete
  • Søt vin
  • Agurk
  • Chili
  • Aubergine
  • Banan
  • Druer
  • Klementin
  • Oliven
  • Paprika
  • Sitron
  • Jordbær
  • Blåbær
  • Basmatiris
  • Hirse
  • Maismel
  • Laktoseredusert melk
  • Mozzarella
  • Meierismør
  • Margarin
  • Edamer
  • Kaffe
  • Svart og grønn te
  • Hvitt og brunt sukker

Helse Bergen har gode nettsider med oppdatert informasjon og kostråd. Her finnes oversikt over matvarer med lav og høy FODMAP.

Gå til: Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer (NKFM)

Generelle kostråd

  • Spis regelmessige måltider.
  • Spis små måltider fremfor store.
  • Drikk rikelig.
  • Begrens te og kaffe til 3 kopper per dag.
  • Reduser inntaket av alkohol og brus.
  • Begrens inntak av høy-fiber mat som brød og frokostblandinger med mye fiber og kli.

Det kan være nyttig å få kostråd av en erfaren klinisk ernæringsfysiolog. Du kan be legen din om henvisning eller kontakte en privatpraktiserende klinisk ernæringsfysiolog. 

Hvordan bruke lav-FODMAP-dietten

Følg lav-FODMAP diett til symptomene er borte, vanligvis 2–4 uker. Introduser èn og èn ny matvare og registrer om symptomene kommer tilbake. Skriv symptomdagbok. 

Det er sjelden nødvendig med livslang diett.

Lav FODMAP er ikke for friske personer.

App:

Low FODMAP app fra Monach University kan du finne på iTunes og Google Play.

Les mer: