Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Allergivaksinasjon

Blir du helt utslått av bjørke- eller gresspollen selv med optimal medisinering? Hvis du ikke får god nok effekt av den tradisjonelle allergibehandlingen kan du være kandidat til allergivaksinasjon.

Hva er allergivaksinasjon?

Allergivaksinasjonen (også kalt hyposensibilisering eller immunterapi) gjør kroppen i stand til å tolerere det du i utgangspunktet er allergisk mot. Vaksinasjonen vil kunne dempe symptomene på allergi, og gjøre behovet for bruk av medisiner mot allergi mindre.

I noen tilfeller kan man bli kvitt allergien og behovet for allergimedisiner helt. Behandlingen går over tre til fem år og gis enten i form av dråper, tabletter eller sprøyter.

Etter vurdering av lege er allergivaksinasjon tilgjengelig mot

 • Pollen (bjørk, or, hassel, burot og timotei/gress)
 • Midd
 • Muggsopp
 • Pelsdyr
 • Veps og bie

Hvis du vurderer allergivaksinasjon må du kontakte fastlegen din. Legen vil gi deg informasjon og eventuelt henvise deg til spesialist for vurdering om du fyller kriteriene til behandling.

 På særskilt søknad (registreringsfritak) kan man vaksineres mot pelsdyr. Vaksine mot pelsdyr gis fortrinnsvis til de som ikke kan unngå å bli eksponert for dyrehår i skole, barnehage og arbeidssted. Vaksinen gir ikke tilstrekkeleig beskyttelse til at man selv kan ha dyr.  

Allergivaksinasjon for barn

Barn som har pollenallergi har høy risiko for å utvikle flere allergier og astma. Mye tyder på at allergivaksinasjon kan forhindre dette. Derfor er det spesielt viktig å vurdere allergivaksinasjon hos barn over fem år. Barn under fem år anbefales ikke allergivaksinasjon.

Husk å starte vaksinasjon i tide

Når du skal ha behandling med allergivaksinasjon bør du starte på et tidspunkt som gjør at kroppen kan være godt forberedt når allergisesongen starter. Før du starter med vaksinasjon er det viktig at du har motivasjonen for å gjennomføre et behandlingsprogram over mange år. Hvis du "hopper over" behandlingen må den ofte startes på nytt. Under ser du anbefalt oppstart av dråpevaksine for de forskjellige allergiene i ulike deler av Norge.

  Sør-, Øst- og Vest-Norge Midt-Norge Nord-Norge
Or November Desember / Januar -
Bjørk November Desember / Januar Januar
Hassel November Desember / Januar -
Gress Februar Mars / April Mars
Burot Mars Mars / April -
Midd Hele året Hele året Hele året
Muggsopp Hele året Hele året Hele året
Dyrehår Hele året Hele året Hele året

Vaksinasjon med dråper

Vaksinen gis i form av dråper som legges under tunga. En dråpe daglig i fem til tolv måneder, avhengig av hvilken allergi du har. Dette er en ny, smertefri allergivaksine. Det er en god nyhet for de som ønsker å behandle sin allergi og få en lettere hverdag med færre allergisymptomer. I motsetning til vaksine med sprøyter gjennomføres behandlingen hjemme.

Allergivaksine i dråpeform er tilgjengelig for gress, trepollen, burot, husstøvmidd, muggsopp og katt. Det kan søkes refusjon fra Helfo for ekstraktene, da betaler man kun egenandel.

Vaksinasjon med tabletter

Vanligvis gis vaksinasjonen som dråper eller sprøyter/injeksjoner, men hvis du er allergisk mot bjørk, gress - eller husstøvmidd kan du også få vaksinen som tabletter. Effekten er sannsynligvis omtrent som behandling via sprøyter. Risikoen for alvorlige bivirkninger er lavere enn med sprøyter, og det forskes på utvikling av flere typer allergivaksiner som tas i tablettform.

Vaksine mot bjørk, gress og husstøvmidd kommer som smeltetablett som du legger under tunga. Brukes til behandling av voksne og barn fra 5 år for gress, fra 12 for husstøvmidd og fra 18 år for bjørk. Du bør starte behandlingen fire måneder før gresspollensesongen. Den første tabletten tas under oppsyn av legen som er ansvarlig for behandlingen. Deretter tar du én tablett hver dag i totalt tre år.

Allergivaksine i dråpeform til behandling mot pollenallergener og katt er tilgjengelig.  De dekkes ikke via blåreseptordningen. Legen kan søke individuell refusjon om indikasjonen for vaksine er tilstede. 

Bivirkninger av vaksinasjonsbehandling med dråper og tabletter

I starten av behandlingen er det vanlig å få bivirkninger i form av:

 • Kløe/ubehag i munnhule og svelg
 • Kløe i øyne
 • Magesmerter

Disse går som regel over i løpet av de første få ukene.

Vaksinasjon med injeksjoner

Sprøyteinjeksjoner gis ukentlig i oppstartsfasen der dosen økes til maksdose i løpet av 7-8 uker. Deretter gis en vedlikeholdsdose hver åttende uke i tre til fem år for at kroppen skal utvikle toleranse mot det du er allergisk mot.

Allergivaksine med injeksjoner er tilgjengelig for en rekke pollenarter, veps og bie.

Undersøkelser viser at allergivaksinasjon med injeksjoner (sprøyter) reduserer symptomer i hud, øyne, nese og luftveier i minst seks år etter at behandlingen er avsluttet.

Bivirkninger av vaksinasjonsbehandling med injeksjoner

I starten av vaksinasjonsbehandlingen er det vanlig å få noen umiddelbare lokale bivirkninger som:

 • Rødme
 • Varme
 • Lokal kløe
 • Hevelse på stikkstedet

Noen få opplever kløe i håndflaten, hodebunnen og andre steder på kroppen, irritasjonshoste, utslett eller lett pustebesvær.

Mer alvorlige symptomer som alvorlig pustebesvær og allergisjokk er sjeldent, men kan skje. Derfor må du bli på legekontoret i 30 minutter etter injeksjonen for å være sikker på at du ikke får reaksjoner.

Allergivaksinasjon anbefales ikke hvis du har

 • Alvorlig hjerte- og karsykdom
 • Astma som ikke er under kontroll
 • Annen alvorlig lungesykdom
 • Alvorlig kreft
 • Alvorlig atopisk dermatitt

Hvis du er gravid skal du ikke starte allergivaksinasjonsbehandling.

Kilder

 1. Sly P, Boner AL, Björkstén B et al. Early identification of atopy in the prediction of persistent asthma in children. Lancet 2008;372:1100–6.
 2. Passalacqua G, Durham S. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma update: Allergen immunotherapy. J Allergy Clin Immunol 2007;119:881–91.
 3. Jacobsen L, Niggemann B, Dreborg S. Specific immunotherapy has long-term preventive effect of seasonal and perennial asthma: 10-year follow-up on the PAT study. Allergy 2007;62:943–8.

Pollenallergi - 10 gode tips

Last ned våre 10 gode tips til deg som har pollenallergi

Par på tur ute

Bli medlem

LHLs organisasjon for personer med astma, allergi eller eksem.

Bli medlem