Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Årets trepollensesong er i gang

Etter en lang periode med kaldt vær er pollensesongen for or og hassel i gang, en uke senere en normalt.

Kald vær har forsinket sesongen for or og hassel

13. mars startet den første beskjedne spredningen av or og hassel i store deler av Sør-Norge. Det er rundt en uke senere enn gjennomsnittlig oppstart de siste ti årene. Årsaken er at vinteren har vært lengre og kaldere enn tidligere år.

Or og hassel er avhengig av en viss temperatur for å blomstre og derfor er det veldig væravhengig når sesongen er i gang. Disse to pollensortene trenger temperaturer på 6 – 7 grader før den virkelige spredningen starter, og med fortsatt lave nattetemperaturer, blir den verste spredningen forsinket. Det er derimot ikke kaldt nok på nettene til at pollenkornene blir ødelagt.

I fjor hadde vi en historisk tidlig pollenstart allerede i slutten av januar etteren usedvanlig mild vinter.

Or og hassel kryssreagerer med bjørk

Fordi or og hassel kryssreagerer med bjørk, vil mange med bjørkepollenallergimerke symptomer allerede nå. Om du ikke har kommet i gang med medisineringen, er det bedre sent enn aldri.

Salix

Salix er en fellesbetegnelse på selje, pil og vier. Vanligvis starter denne sesongen to til tre uker før bjørka blomstrer, fra midten av april i Sør-Norge og fra midten av mai i Nord-Norge. Mange med bjørkepollenallergi kan også kryssreagerer med Salix. Disse sortene spres korte avstander og vil ha størst betydning om du står under et blomstrende seljetre eller tar inn gåsunger til pynt.

Bjørka er verstingen

Bjørkepollen spres over store områder og har stor pollenproduksjon og er derfor den største utfordringen for brorparten av alle pollenallergikere.

Blomstringen av bjørk er mer avhengig av lyset enn av temperaturen, derfor forskyves ikke denne sesongen på samme måte som for or og hassel. Sesongen forventes å starte rundt siste uken av april i Sør-Norge, en måned senere i Nord-Norge og samtidig med løvsprett. Om det skulle bli eksepsjonelt varmt og fint, kan sesongen starte 1- 2 uker tidligere enn normalt.

Medisinering

Sjekke at allergimedisinene er i hus, eventuelt bestill time hos fastlegen for en gjennomgang av hva du trenger. Det beste er om du startet med allergitabletter og forebyggende nesespray en uke før forventet spredning. Øyendråper benytter du først når plagene oppstår.

Les mer: Behandling av pollenallergi

 

Podkast om pollenallergi: Hva er pollenallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med pollenallergi, hvilke alternativer har du til vaksinering?