Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Gutt med nesespray mot allergiplager
Foto: Shutterstock

Behandling av pollenallergi

Pollenallergi behandles vanligvis med allergitabletter, øyedråper og nesespray.

I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å behandle allergi med kortison.

Det er ikke sikkert at du trenger alle medisinene, derfor er det viktig at du har en god dialog med fastlegen din slik at du ikke tar unødvendige medisiner.

Hvis du har astma i tillegg til pollenallergi, og kjenner at astmaen forverrer seg i pollensesongen, er det viktig at du er trygg på hvordan du skal endre medisineringen i denne perioden.

Allergitabletter

Vanligvis vil legen foreslå å behandle allergien med allergitabletter først. Allergitablettene lindrer både nese- og øyeplager og er tilstrekkelig for mange, samtidig som det er enkelt å forholde seg til. Men det kan godt hende du må prøve deg fram i samarbeid med fastlegen din før du finner den behandlingen som fungerer best for deg.

Medisiner mot pollenallergi virker forebyggende. Det betyr at du bør starte behandlingen med tabletter/mikstur og nesespray minst én uke før spredning og fortsette hver dag i den aktuelle perioden, også på dager hvor du har få eller ingen plager. Det sikrer at behandlingen får best effekt og vil gi deg en bedre hverdag.

Les mer: De vanligste medisinene mot allergi

Øyedråper

Kløende og rennende øyne er ofte det første symptomet på at pollensesongen er i gang. Når du kjenner disse symptomene kan du bruke øyedråper.

Se når pollensesongen starter der du bor

Nesespray

Det finnes ulike typer nesespray. De mest effektive virker på kløe, nysing, renning og tetthet samt kløende og rennende øyne. Siden disse inneholder kortison bør du starte opp minst en uke før du forventer allergiplagene. Mange har også god effekt av nesespray med antihistamin. Siden denne virker raskt kan du begynne å bruke den når symptomene oppstår.

Det finnes også nesespray som er en kombinasjon av kortison og antihistaminer. Hvis du er veldig tett i nesen kan du også forsøke slimhinneavsvellende nesespray som brukes ved forkjølelse før du tar nesespray for pollenallergien. Slimhinneavsvellende nesespray skal ikke brukes mer enn ti dager i strekk.

All allergimedisin må tas regelmessig hver dag i den aktuelle perioden, også på dager hvor du har få eller ingen plager. Det sikrer at behandlingen får best effekt og vil gi deg en best mulig hverdag.

Kortison

Kortisonsprøyter og kortisontabletter brukes når det er behov for rask behandling av alvorlig symptomer, og i tilfeller hvor det ikke holder med vanlig behandling. Kortisontabletter anbefales fremfor sprøyter.  

Kortisonsprøyter kan virke som en lettvint behandling, men i enkelte tilfeller fører sprøytene til komplikasjoner på selve stikkstedet; vevet dør og det oppstår et lite søkk i huden. Ved bruk over lengre tid kan binyrebarken, hvor kroppens eget kortison (kortisol) produseres, bli påvirket. Derfor brukes kortisonsprøyter bare ved alvorlige plager. Tabletter er å foretrekke fordi de er lettere å styre enn sprøytene.

Kortisol er et hormon som er livsviktig for en rekke av kroppens funksjoner. Blant annet bidrar det til å regulere kroppens vann-, salt-, fett-, karbohydrat- og proteinbalanse. I tillegg setter det kroppen bedre i stand til å takle stress-situasjoner. Derfor kalles kortisol også for kroppens "stresshormon".

Les mer om kortisonsprøyter ved pollenallergi

Pollenallergi - 10 gode tips

Last ned våre 10 gode tips til deg som har pollenallergi

Last ned
Par på tur ute

Bli medlem

LHLs organisasjon for personer med astma, allergi eller eksem.

Bli medlem