Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Er du gravid eller ammer og trenger allergimedisin?

Mange kvinner som enten er gravide eller ammer, er usikker på hva de kan ta av allergimedisin. Noen kutter ut medisinen selv, mens andre får beskjed fra legen om å slutte. Det er ikke alltid nødvendig.

Pollenallergien kan endre seg

Det kan være at du er en av de som opplever at sykdommen forverrer seg under graviditeten, og da er det viktig med tett oppfølging på behandlingen. Andre kan fortsette med samme behandling for å holde pollenallergien i sjakk, mens noen faktisk kan oppleve å bli bedre.

Ta en vurdering sammen med din lege

Allergi behandles vanligvis med allergitabletter, øyedråper og nesespray. Lokalbehandling med øyedråper og nesespray bør være førstevalget for gravide og ammende, men det finnes flere antihistaminer som trygt kan brukes i svangerskap og ved amming.

Les mer: Behandling av pollenallergi

Snakk med din lege om behovet ditt, og sammen bør dere gå gjennom hvilke medikamenter du bruker i dag. Bør noe av det byttes ut med et annet preparat? Kan du prøve å trappe ned eller ta bort (seponere) noe?

Trygge legemidler til gravide og ammende med pollenallergi

Relis - produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell har laget en oversikt over hvilke allergimedisiner som kan brukes ved graviditet og amming.

Les mer på https://tryggmammamedisin.no/

Vær oppmerksom på at pakningsvedlegg og preparatomtaler kan være mer restriktive enn anbefalingene her.

Tenk på barnet, men også på deg selv

Som gravid er man opptatt av å ikke skade barnet i magen. Det aller beste er å bruke minst mulig medikamenter gjennom svangerskapet, men mange trenger å fortsette med medisiner for å kunne fungere i hverdagen. Husk at hvordan mor har det påvirker hvordan barnet har det. Din helse og allmenntilstand er viktig å ta vare på, også under graviditeten og i ammeperioden.