Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Gresspollensesongen starter nå

For mange personer med pollenallergi starter nå den lengste sesongen. Gresspollensesongen begynner i Sør-Norge fra begynnelsen av juni.

Vær oppmerksom på at blomstringen varierer fra de ulike landsdelene så sesongene kan bli lengre enn du tror i løpet av ferien.

Kort spredningsradius gjør at du lettere kan unngå pollen fra gress enn pollen fra trær. 

Det er 160 forskjellige gressarter i Norge, og rundt 50 av disse finnes over hele landet. Gressartene er nokså like men har forskjellig blomstringstid og kryssreagerer med hverandre. Derfor kan en person med gressallergi ha plager store deler av sommeren.

Les mer om behandling av pollenallergi

Gresset i Sør-Norge blomstrer fra begynnelsen av juni til starten av august, og i Nord-Norge fra slutten av juni til midten av august. Gresspollen spres over korte avstander, 100–200 meter fra der gresset er, og spredningen er avhengig av vind og tørt vær. Allergenene i gresspollenkornet er vannoppløselige, og hvis det blir sol og varmt etter et regnvær kan disse avgi damp til luften og forverre den allergiske reaksjonen.

Hva er pollenallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med pollenallergi, hvilke alternativer har du til vaksinering?

Medisinering og vaksinasjon

Ta tilpasset medisiner hver dag i hele sesongen. En tablettbasert gresspollenvaksinasjon (Grazax) er godkjent for voksne og barn over fem år som har fått påvist allergi mot gresspollen etter positiv hudprikktest eller blodprøve. Medisinen er godkjent på blå resept og behandlingen skal startes av legespesialist med erfaring i behandling av allergiske sykdommer. Behandling med Grazax bør innledes fire måneder før pollensesongen.

Les om allergivaksinasjon

Gode råd ved gressklipping

Det vil være mer gresspollen i lufta etter klipping av fuktig plen, så det er best å klippe når den er tørr. Det er også en fordel å bruke gressklipper med oppsamler fordi det gir mindre partikkelspredning til nærmiljøet. Du som ikke tåler gresset, har gyldig grunn for at andre tar seg av denne jobben. Man kan også tenke alternativt og bytte ut gressplenen med stein, heller, betong eller terrasser.

Fra airmine.ai Pollenvarsel

LHL samarbeider med Airmine AS for å sikre deg som allergiker et godt pollenvarsel. Airmine er et norsk selskap som lager tjenester for å hjelpe folk som er plaget av pollenallergi og svevestøv.

Airmine logo

Sted

Pollenvarsel for Norden

Se kart for utbredelse av de vanligste pollentypene og varsler for ditt område.

Gå til pollenvarsel

Metode

Pollenvarslene til Airmine er basert på satellittbilder for å kartlegge vegetasjon, topografi og værvarsler. Airmine bruker også pollenmålinger for å kvalitetssikre og forbedre modellene.

Metode