Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Vær din egen pollenvarsler

Pollensesongen er væravhengig, og pollenvarslingen klarer ikke å fange opp lokal spredning. Lær deg kjennetegnene på om pollensesongen er i gang.

Om du ikke har kommet i gang med medisineringen allerede, er det ingen grunn til å vente.

Selv om ore- og hasseltrær fortsatt ser ut som om de er i vinterdvale, kan man fort bli lurt fordi pollen fra disse trærne spres fra bar kvist. Or og hassel kryssreagerer med bjørk, noe som betyr at du som har bjørkepollenallergi kan merke symptomer når or og hassel blomstrer.

Or vokser opp til 1 000 moh. og hassel opp til 600 moh. Pollenspredningen av or og hassel er ofte lokal på grunn av kjølig luft som gir mindre spredning enn varm sommerluft.

Les mer om når det er pollensesong for ulike typer trær og gress

Hvordan vite om pollensesongen er i gang?

Lær deg selv å kjenne. Hvilke symptomer får du og hvor plagsomme er de. Ofte er det plager fra øynene som kommer først og som gir beskjed om at sesongen er i gang der du bor. Pollenvarslingen klarer ikke å fange opp lokal spredning.

Ved å knipse på raklene kan du se om pollenkornene er modne ved at de sprer en gul sky. Modne rakler er utvidet og henger slapt ned fra kvisten.

Vær oppmerksom på værforhold som har mye å si for hvordan spredningen er. Husk at tobakksrøyk, luftforurensning, parfyme og alkohol kan forverre pollenplagene.

Værforhold som påvirker spredning av pollen:

  • Ved nedbør og kaldt vær vil pollenspredningen stoppe opp, men kommer varmen tilbake vil spredningen ta seg opp.
  • Minimalt skydekke gir mer spredning.
  • Høy luftfuktighet hemmer spredningen.
  • Vind og spesielt kastevind gir mer spredning.
  • Vedvarende regn renser luften for pollen.

De aller fleste av oss har liten eller ingen kunnskap om hvordan disse trærne ser ut og derfor kan det være vanskelig å vite hva man skal se etter og forstå når blomstringen er i gang på lokale steder.

Fra airmine.ai Pollenvarsel

LHL samarbeider med Airmine AS for å sikre deg som allergiker et godt pollenvarsel. Airmine er et norsk selskap som lager tjenester for å hjelpe folk som er plaget av pollenallergi og svevestøv.

Airmine logo

Sted

Pollenvarsel for Norden

Se kart for utbredelse av de vanligste pollentypene og varsler for ditt område.

Gå til pollenvarsel

Metode

Pollenvarslene til Airmine er basert på satellittbilder for å kartlegge vegetasjon, topografi og værvarsler. Airmine bruker også pollenmålinger for å kvalitetssikre og forbedre modellene.

Metode

Hva er pollenallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med pollenallergi, hvilke alternativer har du til vaksinering?

Les mer om pollen

Gresspollen blomstrer gjennom hele ferien

Husk å ta høyde for at blomstringstiden for gresspollen varierer fra fra landsdel til landsdel, og fra land til land. Vi gir deg oversikten over pollenvarsling i Norge og resten av verden.