LHL Astma og allergi

Hopp direkte til innhold

Allergisymptomer eller koronavirus? Les mer på våre temasider om korona.

Viktig melding

Behandling av pollenallergi

Pollenallergi behandles vanligvis med allergitabletter, øyedråper og nesespray.

I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å behandle allergien med kortison.

Det er ikke sikkert at du trenger alle medisinene, derfor er det viktig at du har en god dialog med fastlegen din slik at du ikke tar unødvendige medisiner.

Hvis du har astma i tillegg til pollenallergi, og kjenner at astmaen forverrer seg i pollensesongen, er det viktig at du er trygg på hvordan du skal endre medisineringen i denne perioden.

Allergitabletter

Vanligvis vil legen foreslå å behandle allergien med allergitabletter først. Allergitablettene lindrer både nese- og øyeplager og er tilstrekkelig for mange, samtidig som det er enkelt å forholde seg til. Men det kan godt hende du må prøve deg fram i samarbeid med fastlegen din før du finner den behandlingen som fungerer best for deg.

Medisiner mot pollenallergi virker forebyggende. Det betyr at du bør starte behandlingen med tabletter/mikstur og nesespray minst én uke før spredning og fortsette hver dag i den aktuelle perioden, også på dager hvor du har få eller ingen plager. Det sikrer at behandlingen får best effekt og vil gi deg en bedre hverdag.

Les mer om de vanligste medisinene mot allergi.

Øyedråper

Kløende og rennende øyne er ofte det første symptomet på at pollensesongen er i gang. Når du kjenner disse symptomene kan du bruke øyedråper.

Se når pollensesongen starter der du bor

Nesespray

Det finnes ulike typer nesespray. De mest effektive virker på kløe, nysing, renning og tetthet samt kløende og rennende øyne. Siden disse inneholder kortison bør du starte opp minst en uke før du forventer allergiplagene. Mange har også god effekt av nesespray med antihistamin. Siden denne virker raskt kan du begynne å bruke den når symptomene oppstår.

Det finnes også nesespray som er en kombinasjon av kortison og antihistaminer. Hvis du er veldig tett i nesen kan du også forsøke slimhinneavsvellende nesespray som brukes ved forkjølelse før du tar nesespray for pollenallergien. Slimhinneavsvellende nesespray skal ikke brukes mer enn ti dager i strekk.

All allergimedisin må tas reglelmessig hver dag i den aktuelle perioden, også på dager hvor du har få eller ingen plager. Det sikrer at behandlingen får best effekt og vil gi deg en best mulig hverdag.

Kortison

Kortisonsprøyter og kortisontabletter brukes når det er behov for rask behandling av alvorlig symptomer, og i tilfeller hvor det ikke holder med vanlig behandling. Kortisontabletter anbefales fremfor sprøyter. Grunnet koronapandemien våren 2020 rasjonerer Statens Legemiddelverk (SLV) utlevering av kortisontabletter. De skriver at de vanligvis ved behov for systemiske steroider anbefaler en kort prednisolon tablettkur. Grunnet rasjonering mener SLV at depotinjeksjon er et godt alternativ når det er behov for steroidbehandling.  

Kortisonsprøyter kan virke som en lettvint behandling, men i enkelte tilfeller fører sprøytene til komplikasjoner på selve stikkstedet; vevet dør og det oppstår et lite søkk i huden. Ved bruk over lengre tid kan binyrebarken, hvor kroppens eget kortison (kortisol) produseres, bli påvirket. Derfor brukes kortisonsprøyter bare ved alvorlige plager. Tabletter er å foretrekke fordi de er lettere å styre enn sprøytene.

Kortisol er et hormon som er livsviktig for en rekke av kroppens funksjoner. Blant annet bidrar det til å regulere kroppens vann-, salt-, fett-, karbohydrat- og proteinbalanse. I tillegg setter det kroppen bedre i stand til å takle stress-situasjoner. Derfor kalles kortisol også for kroppens "stresshormon".

Les mer om kortisonsprøyter ved pollenallergi.

Podkast om pollenallergi: Hva er pollenallergi og hvordan arter dette seg for den som har dette? LHL gir deg råd og tips til hvordan du best mulig kan leve med pollenallergi, hvilke alternativer har du til vaksinering?

Få nyhetsbrev fra LHL Astma og allergi

Her kan du lese nytt om fysisk aktivitet og helse, kosthold, korona, allergi, astma, eksem, luft, pasientrettigheter og mye mer.

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev. Vi bruker ikke din e-postadresse til noe annet enn dette.

Du kan når som helst melde deg av. Les mer om hvordan vi behandler dine data på lhl.no/personvern
Vi bruker Mailchimp til å sende nyhetsbrev. Les om MailChimp og personvern.