Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Slå veikantene for å fjerne burota

Nå står den allergifremkallende ugressplanten burota i sin fineste skrud og skaper plager for rundt 200 000 nordmenn helt opp til Finnmark, hvor den fortsatt er en sjelden art.

Burota trives best i veikanter, langs gjerder og hekker, lekeplasser og åkerkanter. Pollenet spres med vinden, men kun i lav høyde og sjelden lengre enn 100–200 meter. Det er effektivt å bekjempe burot lokalt for å begrense allergiproblemer nær barnehager, skoler, idrettsanlegg, boligområder, helseinstitusjoner og andre offentlige bygg.

Fra gammelt av er den kjent fra kinesisk urtemedisin og i middelalderen ble burot brukt for å motvirke trolldom og hekseri.

Ideelt sett bør burota lukes i juni  – før den begynner blomstringen. En eneste plante kan produsere 50 000–700 000 frø per år, derfor sprer den seg i rekordfart.

Nå er det for sent å luke og da er eneste alternativet slåing. Sesongen strekker seg fra juli til slutten av august, så sesongen er langt fra over. Ettersom burota er i familie med korgplantefamilien, vil mange kryssreagere (reagere allergisk) på blant annet krysantemum som er en populær inneplante om høsten.

Fra gammelt av er burota kjent fra kinesisk urtemedisin, og i middelalderen ble burot brukt for å motvirke trolldom og hekseri.

Les mer om burot her.