Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Daglig bruk av fuktighetskrem forebygger atopisk eksem

Er man flink til å smøre ofte – også i eksemfrie perioder – kan det gå seks ganger lengre før neste eksemutbrudd.

Atopisk eksem (AE) er en av de vanligste hudsykdommene og kan oppstå hos ca. 20 % av alle barn en eller flere ganger i løpet av oppveksten (1). De fleste barna vokser av seg sykdommen, men ca. 25 % har fortsatt atopisk eksem i voksen alder (2).

Hovedsymptomet ved atopisk eksem er kløe, og mange har en svært tørr hud. Dette er en viktig årsak til at diagnose settes. Les mer om atopisk eksem.

De som har atopisk eksem har en endret sammensetning i hudens fett og fuktbindere, noe som kan føre til en svekket hudbarriere og huden blir da mer følsom for ytre påvirkninger, for eksempel kan mikroorganismer og fremmende irriterende stoffer trenge inn i huden og forverre symptomene (3).

Jevnlig smøring gir lengre eksemfri periode

Fuktighetskrem er en viktig del av behandlingen ved svært tørr hud og atopisk eksem, og hvis man smører jevnlig, morgen og kveld, vil man kunne forlenge tiden mellom eksemutbruddene (4).

Les mer om fuktighetsbehandling

Studier har vist at hvis man smører huden jevnlig to ganger per dag med fuktighetskrem så kan man oppnå seks ganger lengre eksemfri periode, sammenlignet med ingen bruk av fuktighetskrem (4).

Dette krever en viss innsats, men om man klarer å gjennomføre dette så vil man til gjengjeld få færre eksemutbrudd, mindre kløe og redusert bruk av steroider (4-5).

Hvis du har fått diagnosen moderat eller alvorlig atopisk eksem så er det nå mulighet til å få en forebyggende fuktighetskrem på blå resept. Det betyr at det er gratis for barn opptil 16 år og at voksne må betale en egenandel. For mange har dette stor betydning siden utgifter til krem kan være en betydelig økonomisk belastning.

Hvor mye krem per uke?

I følge guide-line har man kommet frem til at man bruker ca. 30 g krem per dag til voksne og ca. halvparten til barn. Det tilsvarer 1 kg krem til voksne og ca. halvparten til barn per måned (7).

Dette er kun en veiledning og det er viktig å huske på at behovet og mengden vil variere fra person til person.

Hvordan velge riktig krem?

Det er en jungel av ulike fuktighetskremer på markedet og det kan være vanskelig å finne ut hva som er den beste kremen. De fleste kremene på markedet har liten eller ingen dokumentasjon, så for å være trygg kan det værer en fordel å velge en krem som har dokumentert effekt via vitenskapelige studier. Det er i dag fuktighetskrem som er registrert som legemiddel og har dokumentasjon både på effekt og sikkerhet ved bruk.

Etter at ordningen med forebyggende fuktighetskrem på blå resept

trådte i kraft har mange pasienter og leger rapportert at det nå smøres mer og at de har flere eksemfrie dager som et resultat av dette.

Fuktighetskremer med fuktbindere som glycerol eller urea/karbamid blir ofte anbefalt fra vitenskapelig hold. Det er viktig å unngå kremer som inneholder ingredienser som kan gi allergier; for eksempel parfyme og planteproteiner fra f. eks. peanøtter og hvete/havre (8). Og sist men ikke minst er det viktig å finne en krem man liker og kommer til å bruke. Ofte kan det være bra og ha et par eller flere å bytte mellom da huden kan ha ulike behov i perioder.

Les mer: Behandling av atopisk eksem.

Smøretips

 • Smør morgen og kveld samt etter kontakt med vann. I eksemfrie perioder er du kanskje ikke så motivert for å smøre, men da er det ekstra viktig med fuktighetskrem for å forebygge nye utbrudd.
 • Smør alle gamle eksemflekker og all tørr hud.
 • Smør rikelig, dvs. så mye huden kan ta til seg uten at den føles klissete.
 • Når eksemet blusser opp må dette behandles med kortisonkrem eller salve og fuktighetskrem på øvrig hud. Vær obs på at huden er mer sår ved eksemutbrudd og at fuktighetskrem kan av og til gi svie.
 • Etabler gode smørerutiner, da er det enklere å få gjennomført smøringen. Gjør smøringen til en hyggelig stund. 

I perioder kan man oppleve at det er utfordrende å smøre med kremer og salver og da må man kanskje finne frem en "gulrot"; Ipad, barne-TV, en bok, oppdagelsesskrin med spennende saker eller en smørekalender med små belønninger. Dette kan fungere som motivasjon hos utålmodige barn.

En smørekalendere der barnet kan sette inn et klistremerke hver gang man har smurt, og hvor man i tillegg kan lage et mål for uken med en ekstra belønning, finnes på enkelte apotek eller på legekontor og er gratis for bruker.

Kilder

 1. Williams, H. C. N Engl J Med 2005: 352; 2314-2324.
 2. Bingefors, K., et al. Acta Derm Venereol. 2013; 93, 438-441.
 3. Lodén, Clinics in Dermatology 2012;30, 286-296
 4. Wirén K, et al. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009; 23:1267-1272.
 5. Lodén M, et al, J Eur Acad Dermatol Venereol. 2012; 26(5):597-601
 6. Ring et al., J Eur Acad Dermatol Venereol 2012; 26(8), 1045-1060.
 7. Wollenberg A., et al J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 May;30(5):729-47
Par på tur ute

Bli medlem

LHLs organisasjon for personer med astma, allergi eller eksem.

Bli medlem