Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Tåler fuktighetskrem å bli oppbevart kaldt?

For de som har atopiske eksem og som sliter med kløe er det mange ganger godt og lindrende å bli smurt med kjøleskapskald krem – men tåler fuktighetskrem å bli oppbevart kaldt?

Mange tenker at en kald krem vil lindre bedre og anbefaler derfor at den oppbevares kaldt. Disse tenker nok først og fremst på hva som kan føles bra for brukeren og ikke så mye på om kremene tåler dette eller ei.

De fleste kremer er testet og konservert for å stå i romtemperatur derfor er anbefalingene fra produsenter at kremer ikke oppbevares i kjøleskap.

Hva kan du gjøre?

  • Sjekk om det står noe om oppbevaring på kremtuben, og følg anvisningen.
  • Hvis det ikke står noe så bør kremen oppbevares i romtemperatur. Badet kan være et lite egnet sted for oppbevaring, for der er det fuktig og varmt og grobunn for bakterier.
  • Overhold holdbarhetsdatoen og unngå å benytte krem som endrer lukt, får annen farge eller annen konsistens.
  • Bruk kremtube eller pumpeflaske. Hvis du har en kremkrukke bør du bruke en spatel, eller lignende for å få ut kremen. Hanske kan også brukes eller vask hendene før du stikker fingrene ned i krukken. 
  • Tørk av kremtuben og fjern kremrester før du setter korken på.
  • Er du mye plaget med kløe og synes at kald krem lindrer, må du gjerne ha en krem i kjøleskapet for å smøre når det klør, men det skal ikke være den kremen du behandler med.

Krystallisering av stoffer i kremen

Fett:

Visse typer fett i kremer kan krystalliere seg i lavere temperaturer og kremene kan bli kornete, forandre konsistens eller skille seg. Disse fettkrystallene vil smelte når de kommer på huden, så krystallisering av disse har i praksis liten betydning, men dette kan oppleves ubehagelig når man smører kremen på huden.

Andre virkestoffer:

Hvis en krem inneholder andre substanser som kan krystallisere seg, f.eks. UV- filter, visse typer konserveringsmiddel eller andre "aktive" substanser, er det mulighet for at kremen mister sin effekt om de "aktive" substansene krystalliseres bort.

Konserveringseffekten kan også bli dårligere, så derfor er det anbefalt å oppbevare kremer i romtemperatur.

Det er ok å ha krem i kjøleskap hvis dette er viktig for deg eller barnet ditt, men vær OBS på at produktet kan endre konsistens og utseende om den oppbevares der over lengre tid, for eksempel over flere uker (1).

Kilde

1. Izabela Norin, Senior Formulation Scientist, Perrigo.