Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem er et «skjellende» kronisk eksem som oppstår på de områdene av huden som har mange talgkjertler. Det kan være i hodebunn, øyenbryn, øyenlokk, nesevingene, i lysken eller navlen, over brystbeinet, mellom skuldrene og i folder i huden under armene.

Hos spedbarn sees ofte seboreisk eksem som skurv i hodebunnen. Denne forsvinner, men hos noen dukker dette opp etter puberteten som rød og irritert hud. Deretter kommer det flass og hudskjell som er gule og fete eller hvite og tørre, og iblant kan de klø. Denne formen for seboreisk eksem oppstår oftest hos voksne mellom 30 og 60 år og er hyppigst hos menn.

Årsaken til seboreisk eksem er usikker, men man tror at hormonnivået i kroppen spiller inn. Noen ganger kan soppen pityrosporum ovale, som finnes naturlig på huden vår, gi irritasjon i huden. Den fete huden som oppstår ved dette eksemet endrer vekstvilkårene til soppen slik at den irriterer huden.

Lite søvn og stress kan føre til at eksemet blusser opp. Mange opplever at de har mest problemer om høsten og vinteren, og at sol har en god effekt. Behandlingen består i å fjerne skjellet hud fra kroppen og hodebunnen og deretter behandle soppinfeksjonen.

Ta kontakt med legen din for råd og veiledning.