Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Sol, saltvann, sårbehandling og eksem

Sår eller kutt, eksem eller annen hudsykdom – det er ingen myte at sol og saltvann er bra for både sår, eksem og sprukket hud.

Enten man har atopisk eksem eller huden er tørr og har sprekker, så kan det være god behandling å kaste klærne og la solen komme til, og i tillegg ta et godt sjøbad når gradestokken tillater det.

Veldig mange opplever at naturlig sol gir bedring i eksemet, og det er dokumentert via studier at kombinasjonen sol og saltvann har gunstig effekt på atopisk eksem (1). Hos mange blir huden bedre etter en god sommer, hjemme eller i sydlige strøk, og noen får en effekt som kan vare en god stund utover høsten.

Om sommeren går både barn og voksne mer lettkledd, og det er lettere å få sår og kutt på udekkede kroppsdeler. Sårbehandling og et godt plaster er til hjelp for mange, men i tillegg til god sårbehandling er det ingen myte at sol og saltvann kan være bra for de som har sår eller sprukket hud.

Det kan imidlertid være en utfordring å bade i saltvann fordi sår og sprekker kan svi i starten, men hvis disse behandles slik at sårhelingen er i gang så vil det svi mindre etter hvert.

Sårbehandling

  • Vask hendene grundig før du skal stelle et sår.
  • Vask rundt såret.
  • Rens såret nøye for å forebygge infeksjoner ved å skylle såret med sterilt fysiologisk saltvann (0,9 %), eller rent vann. Alternativt kan du bruke rensevæsker (klorhexidin, Pyrisept® eller lignende) eller sårservietter innsatt med desinfiserende væske.
  • For å fjerne skitt kan det være nødvendig med en forsiktig og lett skrubbing med en ren klut, eller en steril tupfer.
  • Hvis såret blør, må du trykke direkte mot det blødende stedet. Hold trykket lenge. Du kan også løft den blødende kroppsdelen høyt opp. Hvis nødvendig kan du lage en trykkbandasje ved å benytte et rent tøystykke og legge på en stein eller kloss.

Om du er ved sjøen og det er badetemperatur, samt at såret ikke er for dypt eller svir for mye, så vil bading i saltvann hjelpe til med den generelle sårhelingen.

Atopisk eksem og sol

For de som har atopisk eksem kan sommerens sol og vind virke uttørrende på huden. Tørr hud klør, og i tillegg kan huden sprekke på grunn av tørrheten. Derfor er det viktig å smøre med fuktighetsbevarende kremer uten parfyme. Dette kan virke lindrende på kløen og samtidig forebygge og behandle når det ikke er aktivt eksem.

All annen behandling kommer i tillegg.

Behandling ved sår og sprukken hud på grunn av atopisk eksem

  • Smør huden med fuktighetskrem og / eller solkrem.
  • Sår og sprekker kan pensles med f. eks krystallfiolett.
  • Behandle aktivt eksem. Kortison inaktiveres av solen, vent derfor minst 30 minutter etter smøring før du går ut i solen. Det beste er å smøre på kvelden etter soling.

Les mer: Behandling av atopisk eksem

Barn som har atopisk eksem kan være ekstra følsomme for solforbrenning, og for å beskytte disse er det viktig å følge rådene om sol og solbeskyttelse:

Kilde

  1. Effect of climatic change in children with atopic eczema – G. Byremo, G. Rød, K. H. Carlsen
Par på tur ute

Bli medlem

LHLs organisasjon for personer med astma, allergi eller eksem.

Bli medlem