Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Gutt smøres med solkrem
Foto: Shutterstock

Atopisk eksem, sommer og sol

De fleste som har atopisk eksem opplever at naturlig sol gir bedring i eksemet og det er dokumentert via studier at sol og saltvann har gunstig effekt på atopisk eksem. Den ultrafiolette UV-strålingen kan imidlertid være skadelig for huden, og derfor er det viktig ikke å oppholde seg lenge i solen uten beskyttelse.

Barn som har atopisk eksem kan være ekstra følsomme for solforbrenning, og for å beskytte disse er det viktig å følge rådene om sol og solbeskyttelse. 

Hvordan skal jeg smøre?

Mange hudleger mener at 10 til 15 minutter i solen kan være bra for å bygge opp kroppens innhold av D-vitaminer. Det betyr at du kan vente med å smøre barnet med solbeskyttende krem til du kommer på stranden, for når solkrem påføres vil den gi denne en umiddelbar effekt.

Hvis barnet blir lett brent og er ekstra følsom for sol bør solkrem påføres 15 til 30 minutter før dere skal ut i solen, slik at kremen rekker å trekke godt inn i huden. Når dere kommer på stranden kan dette godt gjentas slik at du er sikker på at alle deler av kroppen er dekket.

Hvor ofte man bør gjenta smøringen avhenger av gjøremål, men rundt hver annen time er anbefalt. Hvis barnet er fysisk aktiv og svetter, eller bader og frotterer seg med håndkle bør innsmøringen gjentas.

Kortison og soling

Om barnet har eksem som er under behandling, bør man unngå å smøre med både kortisonkrem, som for eksempel Elocon, og kalcineurinhemmere, som Elidel og Protopic, før soling. Kortison inaktiveres av solen. Ved behov kan både disse kremene og kortison påføres om kvelden etter soling. Hvis det er nødvendig å smøre på dagtid med kortison, bør barnet vente minst 30 minutter etter smøring før det eksponeres for sol.

Les mer om eksem

Behandlingsreiser

For barn og ungdom med atopisk eksem finnes det behandlingsturer til utlandet, via Statens behandlingsreiser.

Les mer om behandlingsreiser og hvordan du søker