Hopp direkte til innhold
Par med barn på ferie
Foto: Shutterstock

På ferie med matallergi

Har du matallergi og skal på ferie til utlandet, er det lurt å ta noen forhåndsregler. Her får du rådene som hjelper deg med å forberede deg til turen.

Unngå overraskelser ved å være forberedt

Velg reisemål med omhu. Har du mange og/eller alvorlige matallergier kan det være lurt å velge et reisemål med erfaring og forståelse for problemstillingen. Søk informasjon via reiseoperatør, venner, kjente, nettsider, blogger og lignende.

Kunnskap om matallergi synes å være økende i hele verden. Flere og flere butikker og spisesteder tilbyr tilrettelagte måltider, spesielt gluten- og laktosefritt. Det er godt nytt for de med matallergi.

Du må alltid vurdere selv om det som tilbys er trygt nok for deg. Er du usikker, så ikke spis maten.

Om mulig, send en mail til hotellet/reiseoperatør på forhånd om hva du ikke tåler og spør om de kan tilby trygge måltider. Tips også om hva du kan spise og foretrekker. Ha alltid med litt reserveproviant til turen og de første dagene.

Mange foretrekker selvhusholdning. Da kan man lage trygg mat i eget kjøkken. Ta da med erstatningsprodukter hjemmefra, så du er sikker på å ha det de første dagene.

Hvordan forstå utenlandske varedeklarasjoner?

Lær deg å lese varedeklarasjoner på det språket de bruker på reisemålet før du reiser. Hva heter for eksempel peanøtt på spansk? Skriv dette ned, og ha med en liste når du handler.

Både Google Translate og applikasjoner for smarttelefon kan være nyttige hjelpemidler for å oversette fraser og lignende til bruk når du skal lese varedeklarasjoner og menyer.

Planlegg flyturen

Mange flyselskap tilbyr spesialmåltider, som vegansk, vegetar, glutenfri, laktosefrie o.l.. Dette må bestilles på forhånd. Har du flere allergier kan det være vanskelig å kjøpe mat om bord. Ta derfor med egen mat og gjerne litt ekstra i tilfelle forsinkelser.

Bilde av brød merket "gluten free".De fleste flyselskap tilbyr glutenfri og/eller laktosefrie måltider. Husk å bestille dette i god tid før avreise.

Slik merkes mat i EU

Regelverket for merking av mat er det samme i Norge og EU. Tilsatte ingredienser skal merkes og utheves på emballert mat. 14 allergener har særskilt krav til merking. Disse skal oppgis dersom de er tilsatt selv i små mengder: glutenholdig korn, melk inkl. laktose, egg, fisk, soya, skalldyr, trenøtter, peanøtter, bløtdyr, selleri, sennep, lupin, sesam og sulfitt.

Vær oppmerksom på at regelverket for merking av allergener i mat ikke er det samme i USA og Australia som i EU. Enkelte land har ikke regler for merking overhode.